Uit welk materiaal worden onze eurobiljetten vervaardigd?

Eurobankbiljetten worden gemaakt van katoen. In een document dat in 2007 op haar website werd gepubliceerd, legt de Europese Centrale Bank (ECB) uit dat dit katoen afkomstig is van afval uit de textielindustrie. 

Volgens de bank ‘biedt dit materiaal de bankbiljetten ‘betere fysieke en mechanische weerstand dan gewoon papier’. Dat is volgens de ECB ‘een essentiële vereiste. Omdat bankbiljetten heel vaak van hand tot hand gaan en niet altijd met veel zorg worden behandeld’.

Ook de Bank of England vervangt sinds 2016 geleidelijk haar papieren bankbiljetten door polymere, plastic bankbiljetten. Dat is volgens de centrale bank van het VK al een feit voor de biljetten van 5 en 10 pond. De volgende coupure die aan de beurt komt is die van 20 pond. Die wordt op 20 februari in omloop gebracht. Ook dat biljet wordt van polymeer gemaakt. De Bank of England laat niets verloren gaan. ‘Afval van oude polymeerbankbiljetten worden op hun beurt omgezet in pellets die zelf worden omgezet in nieuwe plastic artikelen, zoals potten voor planten’, staat er te lezen.

In de Verenigde Staten worden dollarbiljetten, volgens de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, gemaakt van een mix van 75% katoen en 25% linnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20