UCLA test anticonceptiepil voor mannen: testosteronniveau op peil van voor puberteit

De tweede testfase voor een anticonceptiepil voor mannen ismomenteel aan de gang in de VS. Het middel zorgt ervoor dat mannen evenveeltestosteron hebben als tijdens hun kinderjaren en bijgevolg wordt er geen spermameer geproduceerd.

Onderzoeksters Stephanie Page en Christina Wang vanrespectievelijk de instellingen University of Washington en UCLA zijn een anticonceptiepilvoor mannen aan het ontwikkelen. Page zegt aan Business Insider dat er bij mannen veel interesse is in zo’n anticonceptiepil. Ze wijst erop dat amper 17procent van de anticonceptie in de States door mannen verricht wordt,voornamelijk door condoomgebruik en sterilisatie. Ook benadrukt Page dat de zwangerschap“een levensbedreigende toestand” is en dat “de risico’s voor vrouwen veelgroter blijven”.

Geen spermaproductie meer

Een maandlang kregen 83 mannen de pil dimethandrolone undecanoate of DMAU al toegediend in een eerste testfase. Na inname daalt het testosteronniveau van de man tot het peil van voor de puberteit of lager. Hetzelfde concept dus als bij chemische castratie. De onderzoeksters hopen dat de spermaproductie uiteindelijk stopt als een gevolg van het gebrek aan testosteron.

Om te voor het gebrek aan seks drive bij de mannen te omzeilen, krijgen ze een kunstmatig steroïdehormoon. De onderzoeksters beweren dat de mannen gewoon terug vaders kunnen worden na het stoppen met DMAU.

De tweede test wordt momenteel ondergaan door een aantal mannen tussen 18 en 50 jaar en die duurt drie maanden. Ze krijgen dagelijks 200 tot 400 milligram van het spul toegediend en het is de bedoeling dat hun spermaproductie op den duur effectief stopt.

Gewichtstoename

Eerdere pogingen om anticonceptiemiddelen voor mannen teontwikkelen draaiden op niks uit omdat er in de testfases ernstigegezondheidsproblemen waargenomen werden. Leverproblemen kwamen het vaakstterug. Volgens Page en Wang zal dat bij hun pil niet het geval zijn. Zo zouden geen van hun proefpersonen tijdens de eerste testperiode gezondheidsproblemenondervonden hebben.

Nochtans verdikten veel van die mannen. Eén proefpersoon wasop een maand tijd zelfs bijna 4 kilo bijgekomen. Bovendien was bij nagenoegiedereen het niveau van goede cholesterol gedaald.

Of het middel effectief op de markt komt, ligt natuurlijknog niet vast na de tweede testfase. Voor het zover is moeten er op groteschaal onderzoeken gedaan worden door overkoepelende organisaties zoals deAmerikaanse FDA. Page zegt dat haar pil in het ‘beste’ geval over vijf à tienjaar in de apotheek ligt.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20