UBS gaat ruim de helft van de banen bij Credit Suisse schrappen

UBS gaat ruim de helft van de banen bij Credit Suisse schrappen
Getty Images

UBS Group AG, de maatschappij die eerder dit jaar de noodlijdende Credit Suisse Group overnam, zal vanaf volgende maand beginnen te saneren. Meer dan de helft van de 45.000 banen bij Credit Suisse zullen verdwijnen.

In het nieuws: Dit jaar zullen er drie ontslagrondes plaatsvinden bij Credit Suisse, meldden insiders aan persagentschap Bloomberg.

  • De eerste ronde zal in juli plaatsvinden, waarna ook in september en oktober mensen ontslagen zullen worden. Het gaat om jobs in zo goed als alle regio’s, maar werknemers in Azië, Londen en New York zullen het hardst getroffen worden.
  • In Zwitserland zelf zullen waarschijnlijk (voorlopig althans) nog geen jobs sneuvelen. UBS zal pas tijdens het derde kwartaal beslissen of het Credit Suisse zal integreren in zijn eigen Zwitserse branche. Andere opties zijn een verkoop of verzelfstandiging. Als voor integratie wordt gekozen, kunnen tot 10.000 banen bij Credit Suisse verdwijnen. 
  • Vooral in de investeringstak van Credit Suisse zal wellicht stevig geknipt worden. UBS liet eerder dit jaar al weten dat het de verlieslatende branche stevig zal inperken. De investeringstak was onder andere betrokken bij het schandaal met het Amerikaanse hefboomfonds Archegos, waarbij Credit Suisse zo’n 4,4 miljard Zwitserse frank verloor (toen zo’n 4 miljard euro).
  • Sinds de overname heeft UBS 120.000 werknemers. De groep gaf eerder al aan dat ze de komende jaren zo’n 6 miljard dollar wil besparen. Analisten verwachtten eerder al dat UBS 30.000 werknemers zal ontslaan, maar volgens insiders kan dat aantal verder oplopen, naar 35.000.

Einde van onafhankelijkheid

Een korte geschiedenis: Nadat in maart enkele banken in de Verenigde Staten (VS) kopje onder gingen, kwam ook het toen al door schandalen geplaagde Credit Suisse in moeilijk vaarwater terecht.

  • Klanten begonnen massaal deposito’s op te vragen, waardoor de grootbank in de problemen kwam. Zelfs een lening van 54 miljard dollar om de liquiditeit te verzekeren, bleek uiteindelijk niet genoeg om investeerders gerust te stellen.
  • Al snel werd duidelijk dat een overname onvermijdelijk was, om een faillissement te voorkomen. De Zwitserse overheid schoot te hulp, door in maart aan UBS te vragen om Credit Suisse over te nemen. UBS betaalde uiteindelijk 3 miljard Zwitserse frank voor de zakenbank.
  • Het was meteen de grootste samensmelting van twee grootbanken sinds de financiële crisis van 2008. De twee banken samen hebben een balans van ruim 1.600 miljard dollar.

(nd)

Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.