Primeur in de geschiedenis: Zwitserse bank strafrechtelijk veroordeeld in eigen land

Grootbank Credit Suisse is door een federale rechtbank in Zwitserland strafrechtelijk veroordeeld wegens het gebrekkig optreden tegen witwaspraktijken. De onderneming heeft een Bulgaarse drugssmokkelaar geholpen met het witwassen van miljoenen euro’s aan illegale inkomsten, zo oordeelde het grootste strafhof van het Alpenland.

Waarom is dit belangrijk?

Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een bank die in Zwitserse handen is, in Zwitserland strafrechtelijk wordt veroordeeld. De zaak kon op veel belangstelling rekenen in het Alpenland. Het wordt gezien als een testzaak voor een mogelijke hardere aanpak door openbare aanklagers van de Zwitserse banken. Eerder kwam in 2018 een eind aan het fel geroemde Zwitserse bankgeheim.

De essentie: Credit Suisse heeft tussen 2004 en 2008 miljoenen euro’s aan deposito’s van een groep dubieuze Bulgaarse cliënten aanvaard. In die periode reisde een medewerkster van de bank geregeld naar de Bulgaarse hoofdstad Sofia om het kapitaal op te halen bij de voormalige worstelaar (en intussen veroordeelde drugssmokkelaar) Evelin Banev.

Het geld kwam van personen uit de kring van Banev, onder meer van een klant die in 2005 buiten een restaurant in Sofia werd doodgeschoten. De koffers die de medewerkster ophaalde, bevatten soms contanten ter waarde van meer dan 500.000 euro.

Rode vlaggen

De federale rechtbank oordeelde dat de schandaalbank verschillende rode vlaggen heeft genegeerd – waaronder de grote sommen contant geld in koffers – die konden wijzen op de criminele oorsprong van het kapitaal.

“De rechtbank heeft in de betrokken periode tekortkomingen binnen de bank vastgesteld, zowel wat betreft het beheer van de betrekkingen van cliënten met de criminele organisatie, als wat betreft het toezicht op de uitvoering van de antiwitwasregels door de directie, de juridische dienst en de compliance-afdeling”, aldus het Zwitserse Federale Strafhof in een verklaring.

Credit Suisse heeft nu een boete van 2 miljoen Zwitserse frank (ongeveer 2 miljoen euro) aan het been. De bank wordt ook 19 miljoen frank gevorderd; het bedrag dat werd witgewassen. De voormalige medewerkster krijgt dan weer een voorwaardelijke gevangenisstraf van twintig maanden. De straffen zijn mild omdat de feiten deels verjaard zijn, schrijft Het Financieele Dagblad.

Worstelaar met nieuwe carrière

Banev, een voormalige ster van het Bulgaarse worstelen, werd in 2017 in Italië veroordeeld voor drugshandel en in 2018 in Bulgarije voor het witwassen van geld. Hij was geen verdachte in de Zwitserse zaak. Na zijn verdwijning werd hij vorig jaar in Oekraïne gearresteerd en hangt hem uitlevering aan Roemenië en Bulgarije boven het hoofd om verdere strafrechtelijke vervolging te ondergaan.

(am)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20