Uber en Lyft moeten Californische chauffeurs niet in dienst nemen

De kiezers in de Amerikaanse staat Californië hebben tijdens een referendum bepaald dat taxiplatformen, zoals Uber en Lyft, hun chauffeurs mogen behandelen als zelfstandigen.

Het blijft een oud zeer. Verschillende taxi-apps, zoals Uber en Lyft, schakelen hun chauffeurs in als freelancers, waardoor de bedrijven weinig verplichtingen hebben tegenover deze personen. Ze worden relatief weinig betaald, hebben geen recht op betaald ziekteverlof en genieten niet van extralegale voordelen die gewone werknemers wel ontvangen.

Nadat een Amerikaans hof van beroep in oktober oordeelde dat Uber en Lyft hun chauffeurs in de staat Californië niet langer als freelancers in onderaanneming mochten zien, kwam er redding met een wetsvoorstel dat deeleconomiebedrijven uitsluit van de strenge arbeidsregels. Wie dinsdag ging stemmen op Joe Biden of Donald Trump, kreeg meteen ook die keuze voorgeschoteld.

Uitzondering

Proposition 22 laat bedrijven toe om een uitzondering te krijgen op de staatswet. Omdat het voorstel 58 procent van de kiezers overtuigde, blijft de situatie zoals ze was. De chauffeurs hebben geen recht op een minimumloon, betaald ziekteverlof en andere voordelen die werknemers wel genieten. Als het voorstel niet aangenomen werd, dreigden Uber en Lyft er al mee om California te verlaten.

Beide bedrijven pompten veel geld in een campagne om de kiezers te overtuigen van hun gelijk. Samen met maaltijdbezorgers Postmates en Doordash en boodschappendienst Instacart betaalden Uber en Lyft 200 miljoen dollar om hun Proposition 22 in de markt te zetten, meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

‘Druppel op hete plaat’

Als bedanking om het voorstel te laten passeren, willen de technologiebedrijven nu hun belofte aan de kiezer waarmaken. Ze hadden voorgesteld om een ziekteverzekering, een kilometervergoeding en een verzekering tegen een occasioneel ongeval uit te werken voor hun zelfstandige chauffeurs. Tegenstanders noemen dat een druppel op een hete plaat voor de vele freelancers.

Zowel Uber als Lyft maakten woensdagavond het mooie weer op Wall Street. De ene ging 15 procent hoger, de andere deed er 13 procent bij.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20