Twitter verwijdert 170.000 accounts met Chinese banden

De sociaalnetwerksite Twitter heeft deze week meer dan 170.000 accounts verwijderd die banden hadden met de Chinese overheid.

Waarover gaat het? Twitter nam de ingrijpende maatregel omdat de profielen in kwestie ‘geopolitieke verhalen verspreidden die gunstig zijn voor de Communistische Partij in China’. Het gaat dan om misleidende berichten over de protesten in Hongkong en onjuiste informatie over de coronacrisis. Officieel hebben de accounts het beleid rond platformmanipulatie geschonden.

Opvallend: Officieel is Twitter geblokkeerd in China en dus niet toegankelijk voor Chinezen. Maar met de hulp van een versleutelde verbinding omzeilen veel Chinezen de blokkade. En de Chinese regering zit dus blijkbaar achter de schermen ook op Twitter. De microblogsite identificeerde 23.750 ‘kernaccounts’ die berichten namens Peking de wereld instuurden en nog eens 150.000 profielen die zich bezighielden met het retweeten van die berichten.

Hallo, China? Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken is niet onder de indruk van het nieuws en wentelt zich in de slachtofferrol. ‘Als Twitter echt iets wil doen, dan moet het de gecoördineerde en opgezette accounts verwijderen die China aanvallen en besmeuren. Wij zijn het grootste slachtoffer van desinformatie en we zijn tegen de verspreiding ervan’, reageert een woordvoerder.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20