Twitter slaat complotdenkers van QAnon in de ban

Sociale netwerksite Twitter onderneemt actie tegen een groep die gekend staat als QAnon. Een 7.000-tal accounts wordt verbannen, omdat ze samenzweringstheorieën promoten.

In het nieuws: Twitter gaat enkele duizenden accounts die geassocieerd worden met QAnon, dat is een online groepering van samenzweerders, verbannen. Daarmee wil Twitter fake news tegengaan. 150.000 gelinkte accounts worden gedempt, die zullen dus minder te zien zijn in feeds.

Waarom worden ze in de ban geslagen? Twitter is al even het sociale netwerk aan het opkuisen. De verspreiding van fake news gaat er erg snel, door de aard van het netwerk. Twitter heeft al een stempel gedrukt op enkele tweets van Donald Trump, die niet bleken te kloppen. Er komt ook een schermpje dat vraagt of u een artikel wil lezen voor u het retweet. De accounts van QAnon bannen, is een volgende stap.

QAnon? QAnon is een groep online samenzweerders die beweren dat een zogenaamde ‘Deep State’ de Amerikaanse president Trump en zijn aanhangers tegenwerkt. De beweging ontstond in 2016 op 4Chan, een internetforum waar gebruikers anoniem berichten en afbeeldingen kunnen plaatsen. Een gebruiker, die zichzelf enkel ‘Q’ noemde, lanceerde daar die theorie.

Wat doet QAnon? Het gaat vooral om het verspreiden van de boodschap van QAnon, dat de president tegengewerkt wordt. Vaak leiden de discussies ook echt tot online pesterijen en soms komt het zelfs tot fysiek geweld.

Maar hoe klinkt die samenzwering dan? Trump zou enkel president geworden zijn om Amerikanen te redden van een samenzwering op ‘Deep State’-niveau, diep in het establishment dus. Specifiek moet het gaan over een ring van kindermisbruik die georganiseerd wordt door aanbidders van Satan.

Bekende QAnoners: Marjory Taylor Greene, die in het Huis Van Afgevaardigden zetelt, is een QAnon-er. Roseanne Barr, de comedienne, actrice en politica, wordt ook gelinkt met QAnon. Het mag ook niet verbazen dat Alex Jones, de man achter de rechtse website Infowars, ook een fan is van QAnon. Ook Eric Trump, zoon van Donald Trump, zit mee op het QAnon-schip.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20