Eind april had Elon Musk, nadat hij in verschillende verkoopgolven heel wat Tesla-aandelen van de hand deed, laten weten dat hij er klaar mee was. Intussen lijkt de Tesla-CEO van gedachten te zijn veranderd. Sinds eind vorige week heeft ’s werelds rijkste man nog eens miljoenen aandelen gedumpt.
In november vorig jaar vroeg Elon Musk zijn volgelingen op Twitter of hij Tesla-aandelen moest verkopen. De “ja”-stem won, en de miljardair deed net dat. In verschillende reeksen dumpte hij een groot aantal effecten, waarbij de verkoop al snel een waarde van enkele miljarden dollar bereikte.
Afgelopen april beklonk hij deze campagne door in een nieuwe verkoopronde ongeveer 8,5 miljard dollar aan fondsen, vóór belastingen, op te halen. Dit alles na het ondertekenen van een overeenkomst van 44 miljard dollar om Twitter te kopen.
Op 29 april zei Elon Musk op Twitter dat hij geen verdere plannen had om nog meer aandelen te verkopen. Hij heeft zijn belofte gehouden… tot het einde van vorige week.
Voor het geval “dat Twitter de deal forceert”
Amerikaanse media hebben vanmorgen gemeld dat Elon Musk sinds afgelopen vrijdag meer dan 7,9 miljoen aandelen heeft verkocht in tientallen transacties. Totale waarde: 6,9 miljard dollar; 5,25 miljard dollar na belastingen. Het is de grootste aandelenverkoop die Musk ooit deed.
Nadat de verkoop bekend was gemaakt, werd er volop gespeculeerd over het waarom. Analisten concludeerden al snel dat dit betekende dat de kans dat Elon Musk uiteindelijk gedwongen zou worden om Twitter te kopen, groter was geworden.
Een paar uur later gaf de Tesla-baas op Twitter (opnieuw) aan dat hij nu klaar was met zijn verkoop van aandelen. Hij voegde eraan toe: “In het – hopelijk onwaarschijnlijke – geval dat Twitter de deal toch forceert en enkele investeerders niet met het geld voor de dag komen, is het belangrijk om een noodverkoop van Tesla-aandelen te vermijden”.
De CEO heeft zich dus financieel gewapend tegen een mogelijk verlies van de rechtszaak die de microblogsite tegen hem heeft aangespannen.
“Misleidende verklaringen”
Ter herinnering: na het bezegelen van een overnamedeal van 44 miljard dollar trok de techmagnaat zich terug, met als argument dat Twitter “misleidende verklaringen” had afgelegd over het aantal nepaccounts op het platform. Na deze ommekeer heeft Twitter besloten hem aan te klagen: het proces vangt aan op 17 oktober.
(lb/ns)