Elon Musk blijft op de verkoopknop drukken: hoeveel Tesla-aandelen moet hij nog verkopen om zijn belofte op Twitter na te komen?

Elon Musk, CEO van Tesla, blijft maar aandelen van de producent van elektrische wagens verkopen. Hij doet dat om een belofte op Twitter na te komen. Hij heeft in november immers beloofd om 10 procent van zijn Tesla-aandelen van de hand te doen.

Waarom is dit belangrijk?

Musk heeft in november via een poll op Twitter aan zijn volgers gevraagd of hij 10 procent van zijn Tesla-aandelen moet verkopen. Het merendeel (57,9 procent) heeft toen "ja" geantwoord. Sinsdien heeft Musk al meermaals op de verkoopknop gedrukt.

Sommige experts beschrijven de Twitter-poll als een sterke marketingzet van Musk. Uit een aangifte bij de SEC in september bleek immers dat Musk toen al plannen had om aandelen te verkopen. Hij doet dat omdat hij over heel wat opties beschikt die in augustus 2022 verlopen. Dankzij die opties kan hij aandelen van Tesla kopen tegen 6,24 dollar per stuk. Nadeel is wel dat hij belastingen moet betalen als hij die opties uitoefent. Om die fiscale verplichting te financieren, verkoopt hij dus aandelen.

Bijna 1 miljoen aandelen verkocht

Uit een nieuwe aangifte bij de SEC blijkt dat Musk 934.091 aandelen heeft verkocht. Die verkoop heeft welgeteld 906,49 miljoen dollar in het laatje gebracht. Hij oefende ook opties uit om 2,13 miljoen aandelen te kopen tegen de uitoefenprijs van 6,24 dollar per aandeel. In die aangiftes wordt er verwezen naar de aangifte van september. Daarin staat de zogenaamde “rule 10b5-1”-plan beschreven. Dit stelt insiders van bedrijven in staat om aandelen van hun eigen bedrijf te verhandelen op een later tijdstip.

Musk heeft sinds de poll op Twitter al meermaals op de verkoopknop gedrukt. Deze maand alleen al heeft hij al twee keer een pakket aandelen verkocht. Dat heeft hem 963,2 miljoen en 1,01 miljard dollar opgeleverd. In november heeft hij dan weer in totaal voor 9,85 miljard dollar aan Tesla-aandelen verkocht.

Nog 5 miljoen aandelen te gaan

Hij moet weliswaar nog meer aandelen van de hand doen om zijn belofte op Twitter na te komen. Musk heeft immers beloofd om in totaal 10 procent van zijn Tesla-aandelen te verkopen. Volgens CNBC moet de topman van Tesla nog 5 miljoen aandelen verkopen.

Naast Musk hebben nog andere topfiguren bij Tesla in december aandelen verkocht, waaronder CFO Zachary Kirkhorn en Chief Accounting Officer Taneja Vaibhav.

Meer