Twitter-rechtszaak komt er al in oktober: waarom dat slecht nieuws is voor Elon Musk

Op dinsdag besliste de rechtbank in Delaware, waar Twitter een gerechtelijke procedure tegen centimiljardair Elon Musk aanspande, dat de rechtszaak in oktober van start gaat. Dat is geen goed nieuws voor de Tesla-topman, die het proces enkele dagen geleden nog probeerde uit te stellen

Twitter en Musk zullen in oktober gedurende vijf dagen de strijd aangaan in de rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware. De inzet is bekend: Musk wil Twitter niet meer kopen en zijn overnamebod liever intrekken, maar dat vindt Bret Taylor, voorzitter van Twitters raad van bestuur, contractbreuk.

Het socialemediabedrijf aasde oorspronkelijk zelfs op een datum in september, terwijl Musk liever meer tijd had gehad. Zijn juridisch team vroeg aan de rechtbank om de zaak pas in februari volgend jaar te laten doorgaan. 

De rechter die de beslissing nam, Kathaleen McCormick, deed dat nadat beide partijen hun standpunten mondeling moesten verdedigen. Twitter beweerde dat Musks reden om de deal af te blazen, namelijk dat het bedrijf hem niet genoeg informatie zou hebben verschaft over het aantal spam-accounts op het platform, een drogreden was. 

Musks team daarentegen beweerde dat het meer tijd nodig zou hebben om de cijfers te bestuderen. Het zou zo’n vijf tot zes maanden duren om na te gaan of de data die Twitter deelde, correct is en om experts te raadplegen. Zij beweren bovendien dat het bedrijf al een tijdje lang treuzelde om de gevraagde informatie te verschaffen.

1-0 voor Twitter

Dat de rechtszaak uiteindelijk in oktober zal plaatsvinden, is een grote overwinning voor Twitter. Bill Savitt, hoofdadvocaat van Twitters team, beweerde tijdens de hoorzitting dat het Musks intentie was om de deal te saboteren door de tijd te rekken. 

Het pakket schuldfinanciering, zo’n 13 miljard dollar, dat door de banken werd toegezegd, loopt immers af in april 2023. Als het proces pas in februari was begonnen en tegen april nog niet zou zijn afgerond, zou de overname-overeenkomst mislukken en zou Musk dus de facto winnen. Een rechtszaak in oktober maakt dat een stuk moeilijker.

Deal van 44 miljard dollar 

De kwestie belooft een einde te maken aan een dramatische saga die in maart begon. Toen bleek dat Musk opeens een aanzienlijk pakket aandelen had gekocht, ongeveer 9,2 procent van het bedrijf. Na een reeks opvallende tweets, waar hij onder meer Twitter-CEO Parag Agrawal en oprichter Jack Dorsey bij betrok, kondigde Musk in april aan dat hij een stapje verder zou gaan: hij zou Twitter van de beurs halen.

Aanvankelijk was Twitters raad van bestuur daar niet al te happig op, maar uiteindelijk lukte het Musk om toch tot een overeenkomst te komen, voor een prijs van 54,20 dollar per aandeel, ofwel een slordige 44 miljard dollar. Of de deal nog doorgaat, zal nu van de rechter afhangen.

(evb)

Meer