Twitter heeft een proefproject op poten gezet waarbij gebruikers tweets kunnen rapporteren die volgens hen misleidend zijn. Het bedrijf probeert zo desinformatie op zijn platform de kop in te drukken. ‘We geloven dat een door de gemeenschap gestuurde aanpak kan helpen.’
Het zogenoemde ‘Birdwatch’-project, dat nu getest wordt in de Verenigde Staten, is bedoeld om in samenwerking met Twitter-gebruikers desinformatie van het platform te weren.
Sociale mediaplatformen zoals Twitter stonden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar in de schijnwerpers. Ze kregen veel kritiek dat ze te weinig hadden gedaan tegen de verspreiding van nepnieuws.
Sinds vorig jaar laat Twitter onder misleidende tweets waarschuwingen zien en toont meldingen voordat u die kan retweeten. En het socialemediabedrijf blokkeerde begin dit jaar nog het account van de gewezen Amerikaanse president Donald Trump, twee dagen na de bestorming van het Capitool op 6 januari.
‘Proberen waard’
Met Birdwatch wil Twitter zijn gebruikers actief betrekken bij de strijd tegen desinformatie. Het is een soort van open forum waar alleen deelnemers van het proefproject posts kunnen schrijven waarin ze misleidende tweets identificeren en weerleggen. Hun posts zullen aanvankelijk niet zichtbaar zijn voor Twitter-gebruikers buiten het proefproject.
Op langere termijn is het de bedoeling dat er uiteindelijk tussen de 1.000 en 100.000 onbetaalde ‘Birdwatchers’ op regelmatige basis worden toegelaten tot het platform om een oogje in het zeil te houden voor desinformatie, aldus Twitter.
‘We weten dat er een aantal uitdagingen zijn bij het bouwen van een community-gedreven systeem als dit – van het resistent maken tegen manipulatie tot ervoor zorgen dat het niet wordt gedomineerd door een gewone meerderheid, of bevooroordeeld is op basis van de verdeling van de bijdragers’, zei Keith Coleman van Twitter. ‘We geloven dat dit een model is dat het proberen waard is.’