Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 21 OKT

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Twitter labelt Trumps tweet als desinformatie, voor de tweede keer in enkele dagen

Logo Business AM
Politiek

17/09/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Donald Trump. (Isopix)

Minder dan een week nadat Twitter een correctie moest aanbrengen aan een bericht van de Amerikaanse president over de komende verkiezingen, ziet de microblogsite zich vandaag opnieuw gedwongen om een desinformatielabel te plakken op een tweet van Trump.

Deze keer poneerde de president een foute stelling over het stemmen per post. Veel staten breiden dat systeem momenteel uit in de aanloop naar de presidentsverkiezingen op 3 november. Zo kunnen Amerikanen hun stem uitbrengen zonder een besmetting te riskeren in de rij van het verkiezingslokaal.

Stemmen per post

‘Door het ongeziene aantal nieuwe stembiljetten die dit jaar naar kiezers zullen worden gestuurd, of naarwaar dan ook, kan het verkiezingsresultaat van 3 november NOOIT NAUWKEURIG WORDEN BEPAALD. Dat is wat sommigen willen’, stuurde de president deze middag de wereld in via Twitter.

Verkiezingsexperts zijn het erover eens dat fraude via stemmen per post in het verleden zeer beperkt was. Wel kan de explosie van het aantal stemmen per post tijdens deze verkiezingen voor vertragingen bij het tellen van de stemmen.

Trump maakt een onderscheid tussen stemmen per post bij afwezigheid, waarbij de kiezer zelf om een stembiljet moet vragen, en systemen waarbij de staat elke geregistreerde kiezer een formulier stuurt. Die laatste vorm van stemmen per post is volgens hem fraudegevoelig.

Twitter labelde daarop twee van Trumps tweets met een symbool voor misleidende informatie, en voegde een link toe waarop het volgende te lezen staat.

‘Nu de algemene verkiezingen in de VS op 3 november in 2020 eraan komen, verzekeren experts en factcheckers de Amerikaanse kiezers dat stemmen per post een veilige optie is, vooral in het midden van een pandemie.’

Zelfs verschillende leden van Trumps partij spreken zijn standpunt over stemmen per post tegen.

Het afgelopen weekend plakte de microblogsite al een waarschuwingslabel op enkele posts van Trump waarbij hij zijn kiezers leek aan te moedigen om twee keer te gaan stemmen. Dat is illegaal.

Source: BusinessAM


Gelijkaardige artikels


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.776.541
 • Aantal
  doden
  1.124.668
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  240.159
 • Aantal
  doden
  10.489
Biden vs Trump
AMERIKAANSE VERKIEZINGEN
Volg het hier LIVE elke dag
 • Wie wint de Amerikaanse verkiezingen?

  Biden vs Trump
Logo Business AM

Business AM | Stocks