Tweet die spot met de waarde van NFT’s wordt omgezet in NFT… die 5.000 dollar waard is

Een twitteraar genaamd Lauren Walker stuurde vorige week een spottende tweet de wereld in met de claim dat haar collectie van non-fungibele tokens (NFT’s) meer dan 8 biljoen dollar waard is. Mensen uit de cryptohoek van Twitter maakten NFT’s van deze tweet en andere twitter-reacties van de cryptokritische auteur en boden de tokens ter veiling aan op de OpenSea-marktplaats. Eén tweet-NFT is intussen al anderhalve Ether waard, of: 5.186 dollar. Dat bericht cryptonieuwssite Cointelegraph.

Waarom is dit belangrijk?

NFT betekent Non Fungible Token, in het Nederlands een niet vervangbare token. Elke NFT is de registratie van het eigendom van een digitaal object op een blockchain. Deze tokens zijn ‘niet vervangbaar’ omdat ze een uniek object vertegenwoordigen. Maar ook omdat het token zelf uniek is. Alles draait dus rond digitale schaarste. Een NFT is niet kopieerbaar, waardoor er een markt voor verzamelaars kan ontstaan. Een NFT is ook niet deelbaar. Je kan dus geen halve NFT in portefeuille hebben, zoals je wel een halve Bitcoin kan bezitten.

In haar initiële tweet beweerde Walker spottend dat haar huidige collectie van NFT’s werd gewaardeerd op meer dan 8 biljoen dollar. Ze zei de NFT’s te bezitten door simpelweg met de rechtermuisknop op de afbeeldingen te hebben geklikt en ze op te slaan op haar harde schijf. Haar bericht negeert de verifieerbare schaarste die ten grondslag ligt aan het tokeniseren van afbeeldingen en kunstwerken, betoogt Cointelegraph. Maar Walker zei dat ze “een echte baan” had en wees de weerleggingen van de cryptogemeenschap van de hand.

Mona Lisa

Als reactie hebben minstens twee crypto-gebruikers screenshots genomen van Walkers bericht en antwoorden, ze verwerkt tot NFT’s, en ze ter veiling aangeboden op de OpenSea-marktplaats. Het bieden op een van de NFT’s van gebruiker CaptainFantastic onder de naam “have fun staying poor” is momenteel opgelopen tot 1,5 Ether (ETH), of ruwweg 5.200 dollar op het moment van schrijven. Een andere, van gebruiker Clown World NFT, heeft nog geen biedingen ontvangen.

“Ik word zo opgepompt van dit soort reacties,” zei Twitter-gebruiker Travellintoddy in reactie op Walkers tweet. “Het laat zien dat de NFT-gemeenschap er zo vroeg bij is. Het is net als (het bekritiseren van) social media in 2003, want waarom zou je niet gewoon je vrienden opzoeken in plaats van online.”

Anderen, waaronder gebruiker Sergey Pshenichkin, vergeleken Walkers betoog met de wereld van de beeldende kunst: “Dit is in feite hetzelfde als een grap maken dat je de Mona Lisa hebt gestolen door er een foto van te maken.”

NFT van 69 miljoen dollar

Walkers kritiek is overigens niet compleet wereldvreemd. De bedragen die rondgaan in de NFT-markt doen inderdaad duizelen. Vorige maand ruilde een YouTuber een volledig functionele Tesla Roadster in voor een enkele NFT, die naar schatting 100.000 dollar waard was. Digitale kunstenaar Mike Winkelmann, ook bekend als Beeple, verkocht in maart een van zijn werken als een NFT voor 69 miljoen dollar.

Gegevens van Dune Analytics tonen aan dat het dagelijkse handelsvolume van OpenSea op zondag meer dan 34.070 ETH bedroeg. Daarnaast hebben traditionele financiële bedrijven, waaronder Visa, al geïnvesteerd in NFT-verzamelobjecten, zoals CryptoPunks.

Hoewel er zeker geld te verdienen valt in de NFT-markt, is ze onderhevig aan dezelfde volatiliteit als de crypto-prijzen.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20