Tweede Chinese miljoenenstad gaat in lockdown door uitbraak Omikronvariant

De Chinese stad Anyang, met 5 miljoen inwoners, ging dinsdag onmiddellijk in lockdown nadat de Omikronvariant werd opgemerkt.

China worstelt nog steeds met het beperken van elke opflakkering van Covid-19 om zo opnieuw een toestand van quasi-“zero-Covid” te bekomen in het land. Dat was vorig jaar zeker het geval. Doorheen 2021 was er in China amper sprake van meer dan 100 besmettingen per dag. Door de komst van de Omikronvariant in het land is dat wellicht niet lang meer houdbaar.

China meldde maandag 192 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus. Zondag was er sprake van 157 nieuwe gevallen. De stad Xi’an in de provincie Shaanxi , met 13 miljoen inwoners, ging midden december al in lockdown nadat er enkele honderden besmettingen werden vastgesteld. Het was toen echter onduidelijk of de besmettingen werden veroorzaakt door de Delta- of Omikronvariant.

Maar nu is de Omikronvariant wellicht definitief in het land. Anyang, een stad in de centrale provincie Henan, ging in lockdown nadat er vandaag nog eens 58 gevallen werden opgemerkt, waaronder besmettingen met Omikron. Ook de havenstad Tianjin met 14 miljoen inwoners, waar de eerste lokale besmettingen met Omikron werden opgemerkt, zal deels in lockdown gaan.

Olympische Winterspelen om de hoek

Een Omikron-uitbraak in Anyang en Tianjian zijn een serieuze uitdaging voor het land dat absoluut wil vermijden dat het virus uitbreekt. Er staat dan ook veel op het spel. Beide steden grenzen namelijk aan de provincie Hebei, waar de Olympische Winterspelen over minder dan een maand van start zullen gaan.

De autoriteiten van Anyang hebben inwoners opgedragen hun huizen voorlopig niet te verlaten en het gebruik van voertuigen is verboden. Bedrijven in de stad werden ook verplicht hun activiteiten voorlopig op te schorten, behalve voor essentiële zaken. Reizen naar Peking en andere grootsteden is ook uitgesloten. Ondertussen worden de inwoners van Anyang en Tianjin massaal getest.

De plotse en bijzonder strikte lockdowns in China worden in sommige gevallen onthaald met gemor onder de Chinezen. Zo heerste er in Xi’an vorige week nog algemene onvrede nadat een zwangere vrouw, die dringende medische hulp nodig had, langdurig toegang tot het ziekenhuis geweigerd werd. De overheid greep na het incident in en maakte duidelijk dat hulpverlening voor noodgevallen en andere essentiële dienstverlening niet mag gestaakt worden.

(kg)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.