Geruchten over dubbele uitbraak van Covid en Hantavirus nadat Chinese stad met 13 miljoen inwoners plotseling in lockdown gaat

Xi’an ging woensdag in een soort lockdown na 143 besmettingen met Covid-19. Er gaan geruchten rond dat een uitbraak van het Hantavirus ook een rol speelt.

Er gaat deze week opnieuw een Chinese megastad grotendeels op slot. Xi’an, hoofdstad van de noordwestelijke provincie Shaanxi en woonplaats van 13 miljoen Chinezen, rapporteerde woensdag 52 nieuwe besmettingen met Covid-19. In totaal zouden er nu “maar” 143 Covid-gevallen geteld zijn in de stad. Reden genoeg voor de Chinese overheid om onmiddellijk een soort lockdown af te kondigen.

Met de nieuwe regels mag één persoon per gezin het huis verlaten om essentiële zaken te gaan kopen. Bewoners mogen de stad momenteel ook niet verlaten.

Het lijkt erop dat het trouwens gaat om omikron-besmettingen. Lei Zhenglong, de Nationale gezondheidscommissaris van China, waarschuwde dat het land “zijn waakzaamheid niet mag laten verslappen” nu de nieuwe variant in het land is gesignaleerd. Dat meldt de Indiase nieuwssite WION.

Geruchten over het Hantavirus

Covid-19 is niet de enige ziekte die de stad van het Terracottaleger momenteel kwelt. Het wemelt op WeChat en Weibo, twee van de grootste socialemediaplatformen in China, van de geruchten als zou er een tweede reden zijn voor de ultrastrenge ingreep van de overheid. Velen vragen zich af of een lokale uitbraak van het Hantavirus in de provincie Shaanxi iets te maken kan hebben met de draconische maatregelen.

Er werden in december al enkele gevallen van het Hantavirus vastgesteld in de noordwestelijke provincie. Dit virus, dat vaak verspreid wordt door knaagdieren zoals muizen, kan een dodelijke hemorragische koorts veroorzaken. 

Chinese experts benadrukken echter dat knaagdieren de belangrijkste bron van een Hanta-infectie zijn en riepen via staatskranten het publiek op om niet in paniek te raken. Het virus doorgeven van mens op mens zou namelijk in principe onmogelijk zijn. Enkel mensen die in contact komen met urine of uitwerpselen van geïnfecteerde muizen zouden besmet kunnen raken.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20