Twee op de drie goederen uit buitenlandse webshops onveilig

De consumentenorganisatie Test Aankoop kocht samen met vijf andere organisaties 250 producten op Amerikaanse en Chinese webshops. 165 daarvan bleken gevaarlijk te zijn. Dat meldt Test Aankoop in een persbericht.

De goederen kwamen van AliExpress, Wish, LightInTheBox, eBay en Amazon. De voorbeelden gaan van rookmelders die niet werken tot tandenbleekproducten die 70 keer meer waterstofperoxide bevatten dan wettelijk toegelaten. Waterstofperoxide is schadelijk in grote dosissen. Maar de organisaties kregen ook smeltende externe batterijen of usb-laders aan.

In totaal waren 165 producten, of twee derde, niet in orde met de wettelijke voorschriften en dus onveilig of gevaarlijk voor de gezondheid. De goederen werden allemaal getest in laboratoria over de hele wereld.

Strengere regels

De testers maakten hun vaststellingen meteen over aan de webwinkels. Ze gingen daar niet allemaal op dezelfde manier mee om. Sommige haalden de goederen meteen weg, andere reageerden niet op de opmerkingen. Opvallend: vaak werden goederen die eerst weggehaald waren van op de pagina, achteraf teruggeplaatst zonder aanpassingen.

Test Aankoop roept Europa op om strengere regels op te stellen voor online winkels. De organisatie vraagt bijvoorbeeld dat alle producten die gemeld worden en schadelijk blijken te zijn binnen de dag offline worden gehaald. Anders krijgt het bedrijf een boete. Ze maakte haar eisen over aan Europees Commissaris voor Consumentenbescherming Didier Reynders.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20