Markten:
Markten inladen...

ZONDAG 05 APR

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Twee derde van de steden met de grootste luchtvervuiling ligt in India

Logo Business AM
Wetenschap

25/02/2020 | Willem De Maeseneer | 3 min leestijd

Ochtendspits in de Indische hoofdstad New Delhi, zoals steeds gehuld in smog. - Yogendra Kumar/Hindustan Times/REX

14 van de 20 meest vervuilde steden op de planeet liggen in India. De situatie in verschillende grote Chinese steden is de laatste jaren verbeterd. Dat plijkt uit een nieuw rapport dat microscopisch fijn stof wereldwijd meet.

Verschillende Chinese steden hebben hun luchtkwaliteit dramatisch verbeterd de laatste jaren. Indiase metropolen blijven de meest vervuilde ter wereld. Dat staat in het World Air Quality Report 2019. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat vuile lucht jaarlijks zeven miljoen mensen het leven kost.

Strijd tegen de smog

Peking, ooit berucht voor zijn toxische atmosfeer, heeft de smog de oorlog verklaard en lijkt aan de winnende hand. Op de lijst van steden met de grootste luchtvervuiling is de Chinese hoofdstad, van plaats 84 drie jaar geleden, gezakt naar plaats 199. De strijd is echter nog lang niet gestreden: 117 van de 200 meest vervuilde steden bevinden zich in China.

Het rapport wordt jaarlijks uitgegeven door IQAir, een Zwitsers bedrijf dat luchtfilters verkoopt, in samenwerking met Greenpeace. Het rapport handelt vooral over zogeheten PM2,5-vervuiling, het gevaarlijkste type luchtvervuiling. Het meet het gehalte fijn stof met een diameter van 2,5 micron of minder, dat is ruwweg een dertigste van de breedte van een menselijk haar.

Zulke microscopische vlokken zijn klein genoeg om via de luchtwegen in de bloedbaan te komen, wat leidt tot astma, longkanker en hartaandoeningen. De meeste van de zeven miljoen voortijdige sterfgevallen die door de WHO worden toegeschreven aan luchtvervuiling, worden veroorzaakt door PM2.5-deeltjes. Die zijn afkomstig van zandstormen, landbouw, industrie, bosbranden en vooral het verbranden van fossiele brandstoffen.

Meest vervuilde landen en steden

Rekening houdende met het bevolkingsaantal is Bangladash het land met hoogste PM2,5-gehalte ter wereld, gevolgd door Pakistan en Mongolië.

Als we naar de megasteden kijken van 10 miljoen inwoners of meer, is de meest vervuilde stad de Indiase hoofdstad New Delhi, op de hielen gezeten door Laore in Pakistan, en Dhaka in Bangladesh.

Het meest vervuilde Europese land is volgens het rapport Bosnië-Herzegovina. Ook België zit met een gemiddelde PM2,5-concentratie van 12,5 µg/m³ (microgram per m³) boven het door de WHO als gezond gezien gehalte van 10 µg/m³. Interessant om op te merken: volgens de EU is er helemaal geen probleem met PM2,5-vervuiling omdat ze een doelwaarde hanteren van 25 µg/m³. Dat is meer dan dubbel zo hoog als wat de WHO voorschrijft.

Source: Bloomberg


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
Logo Business AM

Business AM | Stocks

Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Quote van de dag Elon Musk

Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Quote van de dag corona

We moeten rationeel blijven. Maar de kans om het virus in te dammen wordt kleiner. We bereiden ons ook voor op een pandemie.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO
Goed gezegd Sanna Ma

De American Dream kan je best in de Scandinavische landen realiseren.

Sanna Marin, premier van Finland
zo gezegd Hillary Clinton

Niemand vindt Bernie Sanders leuk. Niemand wil met hem werken, en hij krijgt niets gedaan.

Hillary Clinton