Turks energiebedrijf stopt met leveren van stroom aan Libanon

Het Turkse bedrijf Karpowership stopt met het leveren van stroom aan Libanon vanuit twee drijvende energiecentrales voor de kust van het land. De stap volgt op grote betalingsachterstanden en een juridisch geschil met de overheid van Libanon, dat gebukt gaat onder een diepe economische crisis.

De stroomschepen van Karpowership, de Fatmagul Sultan en de Orhan Bey, met een totale capaciteit van 404 megawatt voorzien Libanon sinds 2013 van stroom. Het Turkse bedrijf is daarmee verantwoordelijk voor 25 procent van de stroombehoefte van het land. Het Turkse bedrijf zegt dat het nog meer dan 100 miljoen dollar aan betalingen moet ontvangen van de Libanese overheid.

De rekeningen zouden al ruim achttien maanden niet betaald zijn. Karpowership waarschuwde eerder al dat het de stroomvoorziening zou staken als er niet betaald werd.  De Libanese overheid dreigde op haar beurt de drijvende energiecentrales in beslag te nemen. Het land verdenkt Karpowership van corruptie bij de contractonderhandelingen. 

Het besluit van Karpowership verergert de problemen die Libanon heeft met de elektriciteitsvoorziening. Veel huishoudens in het land hebben eigen generatoren om stroom op te wekken en veel mensen hebben te maken met urenlange stroomuitval. Door de economische crisis heeft de Libanese overheid veel moeite om de rekeningen te betalen voor de import van brandstof.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20