Key takeaways
- Turkije wil in 2030 technologisch onafhankelijk zijn. De Turkse overheid heeft een routekaart opgesteld die het land moet helpen om die doelstelling te halen.
- Er zal worden geïnvesteerd in cruciale technologieën zoals halfgeleiders, hernieuwbare energie en groene technologieën om de lokale productie te bevorderen en de digitale infrastructuur te versterken.
- De strategie omvat een streven naar duurzaamheid, inclusief de overgang naar hernieuwbare energiebronnen, de ontwikkeling van een groen waterstofecosysteem en investeringen in technologieën voor het afvangen en opslaan van koolstof.
Ambitieuze routekaart voor technologische vooruitgang
President Recep Tayyip Erdoğan van Turkije heeft een uitgebreide routekaart gepresenteerd om de natie tegen 2030 naar technologische vooruitgang te stuwen. De strategie legt de nadruk op het versterken van onderzoek en ontwikkeling in cruciale sectoren, zoals elektrische voertuigen, halfgeleiders, hernieuwbare energie en groene technologieën.
De belangrijkste pijlers van de strategie
Erdoğan onderstreepte de ambitie van Turkije om zich staande te houden in een zich ontwikkelend mondiaal landschap dat wordt gekenmerkt door onafhankelijke en voorspelbare ontwikkelingsmodellen. Hij gaf aan dat deze routekaart nauw aansluit bij het Nationale Technologie-initiatief van de regering, dat gericht is op het opzetten van een zeer efficiënt en concurrerend industrieel ecosysteem. Het uiteindelijke doel is om technologische onafhankelijkheid te realiseren en Turkije te positioneren als zowel producent als exporteur van geavanceerde technologie.
Belangrijke pijlers van de strategie zijn onder andere het bevorderen van lokale productie in kritieke technologieën zoals halfgeleiders en kernenergie, naast het versterken van de digitale infrastructuur door middel van glasvezelnetwerken, 5G en verder. De investeringen zullen ook gericht zijn op industriële robotica, geavanceerde productie, verbetering van de cyberbeveiliging en steun voor innovaties in binnenlandse betalingssystemen.
Turkije’s toewijding aan duurzaamheid
Het plan van Turkije erkent het belang van duurzaamheid en omvat een overgang naar hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie. De ontwikkeling van een groen waterstofecosysteem en investeringen in koolstofafvang- en opslagtechnologieën zijn cruciale onderdelen van deze verbintenis.
Erdoğan schetste de visie van Turkije om naadloos te integreren met geavanceerde wereldwijde markten door middel van onderzoekssamenwerkingen en internationale partnerschappen. Hij wees ook op de oprichting van strategische handelscorridors met belangrijke partners in Azië, het Midden-Oosten en Europa om het concurrentievermogen van Turkije binnen wereldwijde toeleveringsketens te waarborgen, vooral bij het verkrijgen van kritieke grondstoffen.
Inefficiënties in de productie aanpakken
Het aanpakken van inefficiënte productieprocessen is een andere prioriteit. De oprichting van mega-industrieparken en de verhuizing van faciliteiten met een hoog risico naar veiligere locaties maken deel uit van dit initiatief. Investeringen in infrastructuur ter ondersteuning van logistiek en productie zijn net zo belangrijk. Verder legt de strategie de nadruk op strategische technologieën voor rampenbeheer om de veerkracht tegen crises te versterken.
Erdoğan vierde de grote stappen die Turkije heeft gezet in de defensie- en ruimtevaartindustrie en noemde daarbij mijlpalen als de lancering van Türksat 6A, de eerste binnenlandse communicatiesatelliet, en de introductie van Kaan, een in eigen land geproduceerd gevechtsvliegtuig van de vijfde generatie. De productie van Togg, de eerste elektrische auto van Turkije, de oprichting van Teknoparks om innovatie te stimuleren en wetenschappelijke expedities naar Antarctica tonen de groeiende technologische kracht van Turkije aan.
Ambitieuze doelen voor 2030
De uitgebreide routekaart omvat 100 strategieën, 20 macrodoelstellingen en 37 prioritaire projecten om de technologische onafhankelijkheid en het wereldwijde leiderschap van Turkije te versterken. Ambitieuze doelen zijn onder andere het verdrievoudigen van de hightechexport tot 27,9 miljard euro in 2030, het genereren van 372 miljard euro aan industriële export in datzelfde jaar en het bereiken van een waardering van 93 miljard euro voor startende technologiebedrijven.
Erdoğan onderstreepte de verantwoordelijkheid van de natie om grote idealen na te streven en een duurzaam leiderschap in de wereldeconomie veilig te stellen. De Industrie- en Technologiestrategie 2030 is een cruciale stap op weg naar deze visie.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!