Wordt Turkije de gasleverancier van Europa?

Turkije heeft een akkoord gesloten met Oman om jaarlijks 1,4 miljard kubieke meter aardgas te leveren voor een periode van tien jaar. De leveringen zouden van start gaan vanaf 2026.

Waarom is dit belangrijk?

De economische relance na de coronapandemie en de Russische invasie van Oekraïne creëerden een schokgolf op de energiemarkten waardoor er een wereldwijde vraag is naar aardgas. Turkije slaagt er nu in om een groot contract af te sluiten met Oman, een belangrijke gasleverancier, wat mogelijk gevolgen kan hebben voor de Europese energiemarkt.

In het nieuws: Turkije schakelt snel om op korte termijn een geografisch knooppunt te worden voor gashandel, ook naar Europa.

  • De Turkse minister voor energie Fatih Donmez gaf te kennen dat het Turkse staatsenergiebedrijf BOTAS het akkoord in Oman had afgesloten, zo citeert het persagentschap Anadolu Agency. Zo nodig kan het akkoord na de afgesproken tien jaar verlengd worden.
  • “In een tijd waar de wereld, vooral Europa, worstelt met bevoorradingsproblemen voor aardgas, neemt Turkije alle stappen om een gasknooppunt te worden”, verklaarde de minister.
  • Turkije opent volgende week aan de Golf van Saros ook een derde drijvende opslagplaats voor LNG dat het goedje opnieuw in gas kan omzetten. “Met deze terminal creëren we een nieuw toegangspunt naar het gebied Thracië waar er veel verbruik is”, zei Donmez. “We zullen een actievere speler worden in regionale gashandel, vooral in de Balkan.”
  • Recent sloten ook Turkije en Bulgarije een akkoord. Jaarlijks zal Turkije 1,5 miljard kubieke meter gas leveren aan Bulgarije, wat neerkomt op ongeveer 30 procent van het jaarlijkse gasverbruik. “Ook met Noord-Macedonië, Roemenië en Moldavië lopen gelijkaardige onderhandelingen”, aldus Donmez.
  • Volgende maand organiseert Turkije de Istanbul Gas Summit met producerende en consumerende landen om een referentieprijs af te spreken voor gas waarbij Turkije functie doet als gascentrum. Er zal gesproken worden over globale ontwikkelingen van de energiesector, veranderingen in vraag en aanbod en de beveiliging van wereldwijde leveringsketens.
  • Een mogelijk gevaar is dat er zo Russisch gas via Turkije naar Europa vloeit. Russisch president Poetin zou hier alvast graag gebruik van maken, maar dat zou nadelig zijn voor de Europese sancties tegen Rusland. De EU staat op de rem, maar hoe de lidstaten afzonderlijk zouden reageren, is onduidelijk.

(nd)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.