Tanzaniaans LNG-gigaproject in een stroomversnelling: kan het “schoonste gasproject ooit” Europa voorzien van aardgas?

Het Afrikaanse land Tanzania zal in december overeenkomsten tekenen met verschillende oliegiganten, waaronder Equinor en Shell, om een LNG-project van 40 miljard euro op poten te zetten. 

Waarom is dit belangrijk?

Voordat de oorlog in Oekraïne begon, importeerde Europa massaal aardgas uit Rusland. Maar als vergelding voor de talloze sancties die het Kremlin werden opgelegd, draaide de Russische despoot Vladimir Poetin de gaskraan dicht. Om die reden is Europa al maandenlang koortsachtig op zoek naar andere landen die het goedje exporteren.

De essentie: Ook Tanzania heeft besloten om vaart te zetten achter een al bestaand plan om meer vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) te produceren. 

  • Tanzania ontdekte in 2010 voor het eerst offshore aardgasvelden. Sindsdien is het land druk in de weer om de LNG-export op gang te krijgen.
  • Na jaren onderhandelen, heeft het land besloten om het project nu zo snel mogelijk te ontwikkelen. Dat komt voornamelijk door de hogere vraag uit Europa, dat alternatieve leveranciers van aardgas zoekt
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Word abonnee en krijg onmiddellijk onbeperkte toegang tot alle artikels. Nu vanaf € 1,99/maand.

Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20