Turkije bouwt zijn eigen grotere Pentagon: “We zullen onze vijanden afschrikken”

Vastbesloten om de plaats van Turkije op de wereldkaart verder te versterken, heeft Recep Tayyip Erdoğan de bouw aangekondigd van een enorm militair complex in de voorsteden van Ankara. Met een duidelijke bedoeling: indruk maken op zijn vijanden. Of zelfs om ze bang te maken.

Dit gigantische militaire complex zal het Ministerie van Defensie, de stafchef en de hoofdkwartieren van de land-, lucht- en zeemacht onder één dak verenigen. Voorlopig zijn al deze instellingen gevestigd in het economische hart van Ankara, Kizilay, in gebouwen die tussen de jaren dertig en zestig van de vorige eeuw zijn gebouwd.

“Naar aanleiding van de evolutie en de ontwikkeling van de defensiebehoeften zijn wij verplicht alle verschillende instellingen onder één dak te brengen en met hen gecoördineerd samen te werken. Het is noodzakelijk een gecombineerd centrum te creëren. Dit centrum zal een heel ander signaal afgeven op het gebied van defensie en investeringen,” zei Erdoğan tijdens de openingsceremonie van het enorme complex, dat aan de rand van de Turkse hoofdstad ligt.

Het terrein zal een totale oppervlakte hebben van 12,6 miljoen vierkante meter, waarvan bijna 900.000 vierkante meter bestemd is voor de binnenruimte waarin 15.000 mensen kunnen werken. Ter vergelijking: de binnenruimte van het Pentagon van de VS is “slechts” 620.000 m² groot.

Het is de bedoeling het gebouw tegen 29 oktober 2023, de honderdste verjaardag van de stichting van de Republiek Turkije, te voltooien. Het wordt voorlopig de “Halvemaanster” genoemd, naar de twee symbolen van het land, de maansikkel en de ster, die ook op de vlag staan.

Het bouwwerk zal kantoorgebouwen omvatten rond een groot halvemaanvormig gebied, en een stervormig gebouw dat als ingang en tentoonstellingshal zal dienen. De centrale buitenruimte is dan weer geschikt voor ceremonies, zegt de Daily Sabah.

Spierballengerol

Voor Erdoğan moet de bouw van dit gigantische gebouw, dat gewijd is aan de nationale defensie, een signaal zijn aan de rest van de wereld. “Wij zullen hier een structuur opzetten die onze vijanden zal afschrikken en onze vrienden vertrouwen zal geven”, zei hij in een door Nikkei Asia gerapporteerde verklaring.

De ceremonie vond plaats op 30 augustus, de 99e verjaardag van de Dag van de Overwinning, een viering van de Slag bij Dumlupinar, de laatste slag van de Turkse Onafhankelijkheidsoorlog, die plaatsvond tussen 1919 en 1922.

“Een dergelijke structuur illustreert de opkomst van Turkije in zijn regio en zijn vastberadenheid om zich niet te laten tegenhouden door degenen die het land willen uiteendrijven”, aldus Erdoğan, die eraan herinnerde hoe zijn inspanningen in de strijd tegen het terrorisme zijn verlamd door vele landen, waaronder de Verenigde Staten, die hebben geweigerd het Turkse leger militaire radio’s te leveren.

“Degenen die Turkije hebben achtergelaten tegenover een terroristische organisatie, zullen de prijs betalen vóór de geschiedenis,” kondigde hij aan, verwijzend naar de couppoging van FETÖ in de zomer van 2016.

Volgens de Hürriyet Daily News verheugde de Turkse president zich over het feit dat, naar zijn mening, geen enkel ander land in de wereld zo’n schok heeft ondergaan en vervolgens in zo’n korte tijd zo’n succesvol nieuw systeem heeft opgezet. “Na deze gebeurtenis heeft Turkije een volledige hervorming van de Turkse strijdkrachten doorgevoerd, met inbegrip van de onderwijsinstellingen”, herinnerde hij eraan.

Turkije heeft zich dus toegespitst op de lokale productie van wapens en oorlogsmateriaal, op de ontwikkeling van drones met een laadvermogen dat kan concurreren met de Amerikaanse Reaper-drone voor luchtaanvallen, en op het ontwerpen en bouwen van eigen oorlogsschepen.

Naast deze trotse en veroverende retoriek tegenover buitenlanders moet worden opgemerkt dat de bouw van de Crescent Star ook bedoeld is om de populariteit van Erdoğan in zijn land, dat te kampen heeft met stijgende inflatie, overstromingen en bosbranden, op te krikken. 2023, het jaar waarin het gebouw naar verwachting klaar zal zijn, valt ook samen met de volgende algemene verkiezingen.

Lees ook:

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20