Turken kunnen nauwelijks nog brood kopen door forse duik Turkse lira

Het gaat niet goed met de Turkse economie. Door de vrije val van de Turkse lira hebben almaar meer Turken problemen om dagdagelijkse producten, zoals brood, te kopen. De controversiële beslissing van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om de rente verder te verlagen, duwt de Turkse munteenheid verder de dieperik in.

De Turkse centrale bank heeft donderdag, op aandringen van Erdogan, de rente voor de vierde keer sinds september verlaagd. Die bedraagt nu 14 procent. Dat terwijl de inflatie in Turkije hoge toppen scheert. De inflatie in het land kwam vorige maand uit op maar liefst 21,7 procent. Ter vergelijking: de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank halen net de voet van het gaspedaal om de hoge inflatiecijfers te bedwingen.

Door de beslissing van de centrale bank zakt de waarde van de Turkse lira almaar dieper. Voor 1 dollar krijg je vandaag ongeveer 17 Turkse lira. Begin deze week was dat iets minder dan 14 Turkse lira.

Koopkrachtverlies

Die forse geldontwaarding heeft vergaande gevolgen voor de Turkse bevolking. Ze zien haar koopkracht zienderogen afnemen. De situatie is zodanig erg dat de lonen en pensioenen van de Turken niet volstaan om in hun basisbehoeften te voorzien.

Ekrem Imamoglu, burgemeester van Istanboel, heeft in een interview met de internationale nieuwssite Aljazeera cijfers gedeeld waaruit blijkt dat de kosten van levensonderhoud in de stad in een jaar tijd met meer dan 50 procent zijn gestegen. Volgens het bureau voor de statistiek van Istanbul is de prijs van tarwe met 109 procent gestegen, die van zonnebloemolie met 137 procent, van toiletpapier met 90 procent, van suiker met 90 procent en van aardgas met 102 procent.

Brood is niet langer betaalbaar

Brood is een hoofdbestanddeel van een Turkse maaltijd. De Turkse werkgeversorganisatie voor de broodindustrie schat dat in Turkije per persoon per jaar 200-300 kg brood wordt geconsumeerd. Brood is zo’n belangrijk basisproduct dat de Turken op het hoogtepunt van de strenge lockdowns tijdens de gezondheidscrisis hun huis voor twee zaken mochten verlaten: een bezoek aan de apotheek en een bezoek aan de bakkerij.

Lokale overheden proberen de bevolking te helpen door overheidsbrood te verdelen. Dat brood is doorgaans goedkoper dan bij een bakker. Diezelfde bakkers hebben het overigens almaar moeilijker om hun prijzen van 2,5 Turkse lira voor een brood van 250 gram te behouden. De prijs van bloem is tussen april en november namelijk met 85 procent gestegen. Veel bakkers kijken dan ook tegen een failissement aan.

(am)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.