Tuincentrum? Doe-het-zelf? Deze winkels mogen opnieuw open

Is een verfwinkel een doe-het-zelf-zaak, mag een parketzaak opnieuw open en hoe zit het met bloemisten? Vanaf zaterdag 18 april mogen sommige winkels, met veel afstand weliswaar, opnieuw de deuren openen. Maar welke wel en welke dan niet?

Het is officieel, vanaf zaterdagochtend, op 18 april, mogen drie soorten winkels opnieuw open, als ze zich aan de social distancing kunnen houden. In het Staatsblad staat te lezen dat de volgende winkels open mogen.

  • De doe-het-zelf-zaken met een algemeen assortiment die hoofdzakelijk bouwgereedschap of bouwmateriaal verkopen
  • Tuincentra en boomkwekers die vooral planten en bomen verkopen
  • De groothandels voor professionelen

Met andere woorden: de bloemist, de parketzaak en de gordijnenwinkel blijven dicht. Sowieso zullen winkels niet allemaal morgen open gaan. De officiële wet kwam er namelijk pas na zes uur ’s avonds op vrijdag. Dat is voor veel winkels te laat om nog personeel op te roepen voor de dag nadien.

Grote ketens

De grote ketens hebben dan ook beslist om nog niet onmiddellijk van start te gaan. Bij Brico is te horen dat er op 20 april heropend wordt. Ook Gamma gaat maandag weer open. Enkele Gamma-bouwmarkten zullen wel al open zijn. De maatregel werd woensdag al aangekondigd, maar er was toen nog wat onduidelijkheid.

De winkels moeten zich wel kunnen houden aan de reeds opgelegde maatregelen tegen het coronavirus. Zo mag er maximum 1 klant aanwezig zijn per 10 vierkante meter. U mag niet met uw partner naar de winkel, maar doet dat liefst alleen.

Vakbonden zijn niet te spreken over de snelle beslissing van de federale regering. Zo moeten werkplanningen minstens drie weken op voorhand uithangen en is dat nu niet mogelijk. Jan De Weghe, vakbondssecretaris bij het BBTK, zegt aan de kranten van de persgroep dat men vreest voor onveilige werksituaties.

Veiligheid

‘Ik ben al vier dagen aan het onderhandelen met een winkelketen om al het nodige te voorzien zoals handgels, plexiglas, het trekken van lijnen op de grond’, klinkt het. ‘En dan maken ze om 19 uur de lijst bekend van winkels die morgenvroeg open mogen. Hoe kan een werknemer zich nu organiseren?’

De Weghe onderstreept dat niemand er op tegen is dat de winkels opnieuw openen, maar hekelt wel het krappe tijdsbestek waarop dat beslist is. ‘Het was veel logischer geweest dat de opening vanaf maandag weer toegelaten was.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20