TUI moet kwart zomeraanbod schrappen

TUI-kantoren kunnen langzaam aan opnieuw heropenen, maar voor een deel van het zomeraanbod is het te laat. Een honderdduizendtal klanten is getroffen.

Hoewel de grenzen opnieuw openen en hoewel touroperator TUI intussen kantoren kan heropenen, heeft de coronacrisis dramatische effecten op de reissector. Daarom schrapt TUI een kwart van het aanbod voor de zomer. Die reizen stonden al klaar, maar moeten nu toch worden geannuleerd.

100.000 klanten getroffen

Er zullen ‘een paar honderdduizend’ klanten getroffen worden door de regeling, zegt woordvoerder Piet Demeyere aan De Standaard.

De beslissing komt er na de nieuwe richtlijnen van de Veiligheidsraad. Nu er opnieuw zicht is op buitenlands reizen, moest TUI kijken naar de rentabiliteit van sommige bestemmingen. ‘Pas toen konden we een realistisch vluchtplan opstellen voor het hoogseizoen’, zegt ­Demeyere. ‘We hadden geen andere keuze dan in de frequenties te snoeien. Anders zouden te veel stoelen leeg blijven en kunnen we niet met een rendabele bezetting vliegen.’

Herboeken

Wie nu op de website van TUI kijkt, zal enkel vluchten zien die bevestigd zijn. Mocht uw reis geannuleerd zijn, dan heeft u daar een mailtje over gekregen. Wie binnen vijf dagen reageert op de mail, kan zijn reis omboeken. De vertrekdatum kan tot drie dagen voor of na de origineel geplande dag liggen. Dan zijn er geen kosten. Ook een andere luchthaven als vertrekpunt, kan kosteloos.

Door de coronacrisis zit ook TUI in zwaar weer. De reisoperator wil wereldwijd 8.000 jobs kwijt, maar een duidelijke verdeling tussen de landen waar het werkzaam is, is er nog niet. Er zijn 2.600 Belgische TUI-medewerkers.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20