Trumps nieuwste zakenpartner is Chinees bedrijf met voorgeschiedenis van schimmige zaakjes

Arc Capital helpt Trumps mediabedrijf met zijn beursgang, maar werd zelf al geregeld onderzocht door regelgevers.

Een Chinees bedrijf zal het blancochequebedrijf (of SPAC) van voormalig Amerikaans president Donald Trump helpen om naar de beurs te trekken. Het bedrijf in kwestie, Arc Capital met hoofdzetel Shanghai, was al meermaals het doelwit van federale instanties. Volgens marktregelgevers stelde Arc Capital in het verleden bedrijven zonder producten en weinig werknemers voor als ambitieuze en groeiende ondernemingen. Dat bericht The Washington Post donderdag.

Arc Capital was een van de spelers die Trump hielpen om 1,2 miljard dollar aan investeringen op te halen voor de oprichting van Digital World Acquisition. Dat bedrijf zou dienen als een instrument om de Trump Media and Technology Group op te kopen en zo sneller naar de beurs te brengen. De overnamedeal moet echter nog steeds goedgekeurd worden door aandeelhouders en regelgevers, weet de Amerikaanse krant. Als de deal doorgaat, zou Trump eensklaps rijker dan ooit worden en een beursgenoteerd mediabedrijf in handen hebben.

Ondertussen heeft de Amerikaanse beurswaakhond (SEC) Arc Capital al beschuldigd van het misleiden van beleggers over de schaal van zijn bedrijf, zijn locaties en identiteiten van medewerkers, tonen documenten die The Washington Post kon inkijken.

Aandelenprijs al 5 maal opgetrokken

Dat weerhield beleggers er niet van om massaal aandelen van het overnamebedrijf Digital Word op te kopen. De prijs van die aandelen is inmiddels vijf maal opgetrokken in afwachting van de overname van het mediabedrijf.

Trump Media heeft ondertussen twee presentaties vrijgegeven waarin zijn businessplan deels uitgestippeld staat. “Maar dat materiaal biedt weinig details over het door het bedrijf voorgestelde managementteam, de bedrijfsstructuur, financiën of andere informatie die doorgaans door investeerders wordt gebruikt om de levensvatbaarheid van een onderneming te beoordelen”, hekelt The Washington Post.

De SEC onderzoekt ondertussen de communicatie tussen Digital World en Trump Media. De regelgevers willen achterhalen of de SPAC bepaalde regels heeft overtreden door op voorhand een deal voor de overname te maken voor dat publiek aan te kondigen, weet The New York Times.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20