Trump rijker dan ooit: SPAC al meer dan 8 miljard dollar waard door memebeleggers

Het slinkende fortuin van voormalig Amerikaans president Donald Trump krijgt een gigantische boost door Reddit-beleggers die zijn tech-SPAC zien als een meme-aandeel. De venture is op het moment van schrijven zo’n 8,2 miljard dollar waard. Of het geplande media-imperium ook echt iets zal opleveren, staat voor beleggers naast de kwestie.

Vorige week woensdag werd bekend dat Trump met zijn media-onderneming, de Trump Media & Technology Group, naar de beurs wou trekken. Dat zou de voormalige Amerikaanse president klaarspelen via een special purpose acquisition company, ofwel SPAC. Dat is een “blanco chequebedrijf” dat op de beurs noteert als een lege vennootschap met als doel om een bedrijf te verwerven. Daardoor kunnen er openbaar aandelen verhandeld worden zonder het traditionele proces van een beursgang te doorlopen.

Particuliere beleggers sprongen massaal op de SPAC-kar om te beleggen in het alternatieve media-imperium van Trump. De SPAC, die het Digital World Acquisition Corp heet, steeg de afgelopen vijf dagen met meer dan 840 procent. Op het moment van schrijven staat de totale marktwaarde van het overnamebedrijf op zo’n 8,2 miljard dollar.

Volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC bezit Trump persoonlijk meer dan 50 procent van de aandelen van het bedrijf. Dit zou betekenen dat Trump op dit moment rijker is dan hij ooit is geweest. Zijn vermogen voor de introductie van de SPAC werd op zo’n 2,5 miljard dollar geschat, volgens de Bloomberg Billionaires Index.

Trump vindt tweede financiële adem

De tweede financiële adem van Trump wordt vooral aangedreven door een legertje Reddit-beleggers, die onder andere afkomstig zijn van de beruchte subreddit WallStreetBets. Zij behandelen de SPAC als een meme-aandeel, zoals ook het geval is voor aandelen van videogamewinkel GameStop en cinemaketen AMC. Door massaal te wedden op een positieve koersontwikkeling van de SPAC drijven ze de handelsprijs naar explosieve hoogten.

Het logo van WallStreetBets.

De steun van WallStreetsBets, die Trump overigens in hun logo gebruiken, heeft de voormalige president een dringende financiële injectie gegeven. Het zakenimperium van de miljardair deed het de afgelopen jaren namelijk niet bijzonder goed. Een hotel in Washington D.C. van Trump, op enkele minuten afstand van het Witte Huis, staat al sinds 2019 te koop. Steeds meer handelspanden in Trump Tower in Manhattan staan leeg en Allen Weisselberg, de CFO van de Trump Organization, wordt berecht voor belastingfraude. Trump verloor al ongeveer 500 miljoen dollar sinds hij het Witte Huis betrad. De catastrofale bestorming van het Amerikaanse Capitool in januari diende zijn zakenimperium bijna de genadeslag toe.

“Geen business plan”

Die problemen lijken nu allemaal van de baan met de komst van het eerste product van de SPAC: Truth Social. Dat is een social mediaplatform dat de concurrentie met zowel traditionele nieuwsmedia als streamingdiensten en big tech-platformen, zoals Facebook en Twitter, moet aangaan. Maar hoe succesvol zal de venture van de auteur van ‘The Art of the Deal’ zijn?

Volgens persbureau Bloomberg zijn er al verschillende redenen om kritisch te zijn tegenover de innovatie van Trumps techbedrijf. Zo zijn er al technische problemen met Truth. En dat is bovendien zacht uitgedrukt. Vorige week donderdag werd de profielpagina van Trump op Truth gehackt. De hacker liet het er vervolgens op lijken alsof Trump een foto had gedeeld van een varken die zijn behoefte doet.

Het is ook nog steeds onduidelijk hoe Trump van plan is om Truth op te schalen zodat het inderdaad zou kunnen concurreren met een platform zoals Twitter of Netflix. “We hebben geen financiën gezien, geen business plan. We weten niet hoe ze aan deze marktwaarde komen. We hebben geen informatie. Dat is het fundamentele probleem,” zei Kristi Marvin, CEO van onderzoeksbedrijf SPAC Insider, nog tegen Bloomberg.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20