Trumps handelsoorlog heeft positief effect op jouw energiefactuur

Trumps handelsoorlog heeft positief effect op jouw energiefactuur
Donald Trump – (Photo by Andrew Harnik/Getty Images)

De importtarieven van de Amerikaanse president Donald Trump zetten de energietarieven onder druk. Zo is de prijs van stookolie gezakt tot het laagste niveau in ruim drie jaar. Ook voor gas moeten we dankzij de handelsoorlog minder betalen.


Key takeaways

  • Trumps handelsoorlog voedt de vrees dat de wereldwijde economische groei zal vertragen. Experts sluiten een recessie niet uit.
  • De verminderde economische activiteit zorgt ervoor dat er minder energie wordt verbruikt, waardoor onder meer de olie- en gasprijzen onder druk komen te staan.
  • De prijs van stookolie is bijvoorbeeld gezakt tot het laagste niveau sinds de start van 2022.

In het nieuws: De handelsoorlog die Trump heeft gestart is voor niemand goed. Toch is er een positief punt: de energieprijzen dalen.

  • De prijs van een liter stookolie is deze week gezakt tot net iets minder dan 0,75 euro per liter (voor wie minstens 2.000 liter bestelt). Dat is het laagste niveau sinds de start van 2022.
    • Een jaar geleden kostte stookolie 1,011 euro per liter, 2.022 euro voor 2.000 liter dus. Vandaag is dat 1.482,40 euro, ruim 500 euro minder.
    • De olieprijs staat onder druk omdat de markten vrezen dat Trumps protectionistische beleid voor een wereldwijde groeivertraging zal zorgen. “In zo’n geval is er minder economische vraag en productie, en dus ook een kleinere behoefte aan aardolieproducten”, zegt Johan Mattart van Brafco, de federatie van brandstoffenhandelaars, in een reactie tegenover HLN.be.
  • Ook de prijzen aan de pomp dalen. De maximumprijs voor diesel was zaterdag met 5 eurocent gezakt tot 1,704 euro per liter. De prijs voor benzine zakt woensdag met 6,6 eurocent naar 1,616 euro per liter voor benzine 95 (E10), het laagste niveau dit jaar.

Ook lagere gasprijzen dankzij handelsoorlog Trump

Ook dit: Trumps handelsoorlog doet ook de gasprijzen dalen.

  • De Europese gasprijzen op de Nederlandse termijnmarkt waren in februari nog gestegen tot iets meer dan 57 euro per megawattuur. Dat was het hoogste niveau in twee jaar tijd. Intussen is die prijs afgezwakt tot 37 euro per megawattuur.
    • Net zoals de olieprijs daalt de gasprijs als gevolg van de verwachte impact van de Amerikaanse importtarieven. Er wordt gevreesd dat de verminderde economische activiteit de energiebehoefte zal doen afnemen.
    • Voorts verwachten de markten dat China – de grootste importeur van vloeibaar aardgas (lng) ter wereld – minder aardgas zal inslaan, waardoor de beschikbaarheid van lng voor de rest van de wereld toeneemt. Een groter aanbod zet de prijzen verder onder druk.

Opgelet: Niet alle consumenten zullen meteen de impact van de dalende gasprijzen voelen. Veel hangt af van het type contract dat je hebt.

  • Voor wie een vast contract heeft, zal er niets veranderen. De prijzen worden in dat geval voor een bepaalde periode vastgeklikt. Pas wanneer het contract afloopt kunnen de prijzen wijzigen. Je bent natuurlijk vrij om een gascontract af te sluiten bij een andere gasleverancier. In dat geval kan je alsnog profiteren van de lagere energieprijzen. Het kan daarom een goed idee zijn om energiecontracten te vergelijken. Je kunt dat onder meer doen met de V-test van de Vlaamse energieregulator VREG.
    • Vergeet niet: In ons land kan je nog altijd kosteloos jouw energiecontract opzeggen, maar sommige leveranciers rekenen vaste kosten aan, die vaak meteen voor een half jaar tot een jaar verschuldigd zijn. Als je vroegtijdig jouw contract opzegt, ben je in sommige gevallen die vaste kosten (deels) kwijt.
  • De situatie is anders voor wie een variabel contract heeft. In dat geval volgt de prijs die je betaalt de evolutie van de groothandelsprijzen. Het moment waarop de prijs verandert, kan wel variëren. De prijswijziging gebeurt doorgaans iedere maand of ieder kwartaal.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer premium artikelen
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.