Trump wil snelle heropstart Amerikaanse economie: ‘Geneesmiddel mag niet erger zijn dan het probleem’

De Amerikaanse president Trump wil de economie zo snel mogelijk herstarten. Een tweet die hij kort na middernacht verstuurde laat aan duidelijkheid weinig te wensen over. In de entourage van de president vindt men het niet langer kunnen dat medische experts de economie van het land hebben overgenomen. Of lamgelegd, zoals sommigen stellen.

“HET GENEESMIDDEL KAN NOOIT ERGER ZIJN DAN HET PROBLEEM ZELF. AAN HET EINDE VAN DE PERIODE VAN 15 DAGEN ZULLEN WE EEN BESLISSING NEMEN OVER WELKE KANT WE OP WILLEN!”

Opnieuw haalde Trump de mosterd bij Fox, waar opiniemaker Steve Hilton voor een snelle heropening van de economie pleitte en de aanbevelingen van de medische wereld en de ‘ruling class’ ridiculiseerde.

De Dow Jones boven de volksgezondheid?

Dat Trump het succes van zijn mandaat relateert aan de stand van de Dow Jones is niets nieuws. Maar de Amerikaanse aandelenindex is alle winst die in het tijdperk Trump werd gemaakt de voorbije weken kwijtgespeeld. Dat is niet naar de zin van een aantal Republikeinse hardliners. Die moeten met lede ogen aanschouwen hoe de financiële markten de neerwaartse spiraal maar niet onder controle krijgen. Dat omdat de prognoses voor de onmiddellijke toekomst weinig meer geloofwaardigheid genieten dan de voorspellingen van Madame Soleil. Ook maandagochtend gaat de Dow alweer lager. Ondanks sussende woorden van de FED en een aankomend akkoord in het Congres over een gigantisch hulppakket.

Op zondag vertelde vicepresident Mike Pence dat het Centers for Disease Control and Prevention snel nieuwe richtlijnen zou bekendmaken. Mensen die aan het virus zijn blootgesteld zouden daarbij opnieuw buitenshuis mogen gaan werken. Op voorwaarde dat ze een mondmasker dragen. Op die manier zouden de minst door het virus getroffen staten opnieuw aan de slag kunnen. De meest getroffen staten – Californië, Washington, New York, Illinois – zouden wel in ‘lockdown’ blijven.

Snelle heropening economie

Trumps tweet en de commentaren van zijn vicepresident worden door velen geïnterpreteerd als een eerste indicatie dat het Witte Huis wel degelijk de snelle heropening van de economie ambieert.

Trump zelf was nooit een grote voorstander van lockdowns. Na eerst de ernst van het virus te hebben gebagatelliseerd, ondernam hij pas actie eens de aandelenbeurzen onderuit gingen. Omdat het aantal bevestigde gevallen aangaf dat zijn land wel degelijk op het Italiaanse traject zit.

Als gevolg daarvan dreigt het grootste jobverlies in de Amerikaanse geschiedenis. Dat op een moment dat het merendeel van de bevolking geen spaarcenten heeft en de helft van die bevolking met moeite het einde van de maand haalt. Uit gegevens van de FED blijkt dat 40% van de Amerikaanse gezinnen geen 400 dollar opzij heeft staan om voor een onverwachte uitgaven te kunnen betalen.

Laten we ook niet vergeten dat de inner circle van Trump bestaat uit mensen die goed geboerd hebben. Zij zagen hun aandelen de voorbije dagen decimeren en de werkloosheid zien exploderen. Dan zijn er nog de aankomende presidentsverkiezingen in november. In de Amerikaanse geschiedenis zijn slechts 4 presidenten er niet in geslaagd te worden herkozen: Hoover, Ford, Carter en Bush Senior. De reden? Respectievelijk een depressie, een recessie, een recessie en een recessie.

Eind deze week loopt de lockdown die door Trump was aangekondigd op zijn einde. De medische experts in de taskforce zullen ongetwijfeld aandringen op de verlenging van de maatregelen. Zelfs als die tot op heden nog geen enkel zichtbaar resultaat hebben opgeleverd. Omdat het testen op het coronavirus in de VS nu pas op gang komt. Of zij erin zullen slagen de president en zijn economische adviseurs te overtuigen, lijkt na Trumps tweet een pak minder zeker.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.