Trump wil snel einde van beperkende maatregelen: ‘We weten voldoende’

De Amerikaanse president Trump zal snel de lockdownmaatregelen die in grote delen van het land van kracht zijn intrekken. ‘Dat zal geen maanden meer duren, dat kan ik nu al zeggen’, zei Trump maandagnamiddag op de dagelijkse briefing van de coronavirus taskforce. Dat artsen het niet met hem eens zijn, maakt Trump niet uit. ‘Als je die mensen hun zin geeft, dan gaat de ganse wereld op slot.’

Trump zei dat de VS de voorbije dagen voldoende hebben verzameld over het coronavirus en dat de economie ondanks de pandemie snel opnieuw open kan. 

De Amerikaanse president en een aantal van zijn politieke en economische adviseurs verliezen hun geduld met wetenschappers die denken dat ‘de curve moet worden bedwongen’ vooraleer we terug naar de orde van de dag kunnen overgaan. 

‘Er zullen waarschijnlijk 50.000 mensen sterven, dat is veel, maar in het verkeer sterven er veel meer’

Trumps persconferentie was ongetwijfeld een van de meest opmerkelijke in de moderne geschiedenis. ‘Er zullen waarschijnlijk 50.000 mensen sterven, dat is veel, maar in het verkeer sterven er veel meer. En we verbieden de mensen daarom niet om met de auto te rijden’, zei de president van de Verenigde Staten.

De president lijkt dus te denken dat de verdere verspreiding van het virus kan worden gestopt, terwijl de economie wordt heropend. 

‘Het is een evenwichtsoefening, we kunnen twee zaken terzelfder tijd doen. Je kan dat niet met een land doen (het land gesloten houden), vooral niet met de grootste economie ter wereld. Dan maak je de oplossing groter dan het probleem. Het is een evenwichtsoefening, we kunnen twee zaken terzelfder tijd doen. We spreken hier over een medisch probleem. Dat kunnen we niet laten uitgroeien tot een langdurig financieel probleem.’

Hoewel wetenschappers vrezen dat het aantal bevestigde gevallen in de VS, ongeacht Trumps beslissingen, de volgende weken enorme proporties zal aannemen, blijft de beslissingsbevoegdheid voor zulke maatregelen grotendeels bij de gouverneurs en lokale overheden liggen. 

Een aantal Republikeinse machthebbers zou, onder druk van Trump, maatregelen kunnen intrekken. Toch lijkt een onmiddellijke opheffing van beperkende maatregelen – net vanwege de situatie in de ziekenhuizen – voor hen niet aan de orde van de dag.

Trump had zondagnacht in een tweet al op een snelle intrekking van de maatregelen gealludeerd. Dat gebeurde minuten nadat een opiniemaker op Fox News voor een snelle heropening van de economie pleitte. Hij had de aanbevelingen van de medische wereld en de ‘ruling class’ eerst geridiculiseerd.

Opmerkelijk genoeg braken CNN en MSNBC de uitzending van de persconferentie vroegtijdig af. Enkel Fox News zond het gebeuren integraal uit.

Meer