Trump wil einde maken aan automatisch Amerikaans burgerschap bij geboorte in VS

De Amerikaanse president Trump wil een einde maken aan het recht op staatsburgerschap voor kinderen van illegalen, die in de VS worden geboren. 

Dat zegt hij in een interview met Axios, dat zondagavond op HBO wordt uitgezonden. Vandaag is voorzien in het veertiende amendement van de Amerikaanse grondwet dat baby’s die in de VS worden geboren automatisch de Amerikaanse nationaliteit krijgen, ongeacht of hun ouders Amerikaanse staatsburgers zijn.

“Een presidentieel decreet volstaat om de wet te wijzigen”

In een kort fragment dat al werd uitgezonden beweert Trump dat hij deze wet mits een executive order (decreet) kan wijzigen.

Amendement 14 van de Amerikaanse grondwet luidt als volgt: “Het amendement verplicht alle vijftig deelstaten om iedere persoon die zich binnen hun grondgebied bevindt als gelijken onder de wet te behandelen. Ook krijgt elke baby die wordt geboren op Amerikaans grondgebied, van rechtswege de Amerikaanse nationaliteit.”

“Het is belachelijk en het moet stoppen”

Dat Trump deze regel zou kunnen wijzigen mits een presidentieel decreet en zonder via het Amerikaanse Congres en de Senaat te passeren wordt ongetwijfeld een punt van discussie, zoals door interviewer Jonathan Swan in het fragment wordt aangegeven. “Er is me altijd gezegd dat we een grondwettelijk amendement moeten indienen, maar weet je wat? Het is niet waar,” aldus Trump.

“We zijn het enige land ter wereld waar iemand binnenkomt, bevalt en het kind is dan een Amerikaanse staatsburger, met alle voordelen daaraan verbonden. Het is belachelijk. En er moet een einde aan komen. We zijn er meer bezig. Het zal gebeuren… met een presidentieel decreet.”

Rechtsgeleerden zijn verdeeld

Rechtsgeleerden stellen zich vragen bij de uitspraken van de president, al denken sommigen dat de wet betrekking heeft op kinderen van mensen die legaal in het land verblijven en niet op kinderen van illegalen of mensen die een tijdelijk visum hebben. Rahm Emanuel, de burgemeester van Chicago, doet de aankondiging af als ‘verkiezingspraat’. Ook dat Amerika het enige land ter wereld zou zijn dat staatsburgerschap verleent op basis van geboorte in dat land is onwaar. Meer dan 30 – meestal westerse -landen doen dat

Indien Trump zijn voornemen waar maakt gaat het om de realisatie van de belangrijkste maatregel in zijn anti-immigratiecampagne, met als doel een einde te maken aan de zogenaamde ‘kettingmigratie’ en de ‘ankerbaby’s’. Daarmee wordt bedoeld dat een baby geboren uit illegaal in het land verblijvende ouders, automatisch de Amerikaanse nationaliteit verwerft en zo de basis legt om familieleden legaal het land in te krijgen. 

Tijdens zijn State of the Union eerder dit jaar had Trump nog gezegd dat kettingmigratie en de ‘green card lottery’ ‘een katalysator voor terrorisme’ zijn.

Hoe zit het in België?

In België geldt voor de toekenning van de Belgische nationaliteit bij geboorte volgende regel voor  een kind geboren uit een ouder die geen Belg is, maar dat wel zelf in België is geboren:

  • de ouder moet gedurende 5 jaar in de loop van de tien jaar voorafgaand aan de geboorte van het kind zijn hoofdverblijfplaats in België hebben gehad.
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20