Trump verlengt limieten op werkvisa, vooral techindustrie geraakt

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een ban op werkvisa verlengd en uitgebreid. Vooral uit de techindustrie en van mensenrechtenactivisten komt er kritiek.

Wat? In april kondigde Trump aan dat hij een limiet zou stellen op de verschillende soorten werkvisa die de Verenigde Staten uitreiken. Trump greep de coronacrisis aan om die ban in te voeren, de werkloosheidcijfers bereikten op dat moment dan ook ongeziene hoogten.

En nu? De maatregel loopt normaal af op 24 juni, maar het Witte Huis heeft aangekondigd dat die verlengd en uitgebreid wordt.

Welke visa zijn geraakt? De visa voor gespecialiseerde arbeiders worden geband. Dat maakt techbedrijven erg kwaad, want zij gebruiken dat visum vaak om werknemers naar de VS te brengen. Zo komen er elk jaar veel hoogopgeleide Indiërs naar Silicon Valley. Daarnaast krijgen ook au pairs het moeilijk. Voor mensenrechtenactivisten ligt het erg moeilijk dat visa voor echtgenoten ook tijdelijk geweerd zijn. Seizoensarbeiders en de hele verpakkingsindustrie worden ook geraakt.

Het effect? Volgens de Amerikaanse overheid moeten door de maatregel meer dan 500.000 jobs gevrijwaard. Dat moet de werkgelegenheidsgraad opkrikken.

De reactie: Alphabet-CEO Sundar Pichai reageerde op Twitter. ‘Immigratie heeft immens bijgedragen tot het succes van de Amerikaanse economie, en er een globale leider in het technologielandschap van gemaakt, en heeft van Google het bedrijf gemaakt dat het vandaag is. Teleurgesteld door de uitspraken van vandaag, we blijven achter immigranten staan en werken eraan om mogelijkheden te creëren.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20