Trump stookt de boel op in het Midden-Oosten, olieprijs stijgt

De globale olieprijzen vertoonden gisteren de eerste tekenen van herstel nadat Amerikaans president Trump tweette dat hij Amerikaanse marineschepen had bevolen om ‘te schieten om te vernietigen’ als Iraanse kannoneerbootjes ‘onze schepen lastigvallen op zee’. 

Trump lijkt te verwijzen naar vermoedelijke aanvallen van Iraanse schepen op Saoedi-Arabische tankers die ruwe olie verschepen naar de rest van de wereld via de Perzische Golf, en op de Amerikaanse slagschepen die de zeestraat beveiligen. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1252932181447630848

Daarop sprong de prijs van een vat ruwe Brentolie, een belangrijke internationale maatstaf, naar ongeveer 22 dollar per vat op donderdagochtend, terwijl het woensdagochtend op sommige indexen nog verhandeld werd aan 15,98 per vat. 

Het doet denken aan afgelopen najaar, toen olieprijzen piekten nadat Iran beschuldigd werd van een reeks drone-aanvallen op een belangrijke Saoedische olie-installatie. Toen sprong de olieprijs ook omhoog nadat Trump bedreigingen naar Iran tweette over de aanval. Iran ontkende enige betrokkenheid, zowel toen als nu. 

Trumps tweet van afgelopen woensdag volgt op verschillende pogingen om de oliemarkten -en bij uitbreiding de Amerikaanse energie-industrie – te ondersteunen. De VS trok alle registers open nadat de globale prijs van ruwe olie ineenstortte tot ongeziene dieptepunten in het begin van de week.

het Internationaal Energieagentschap (IEA) voorspelt de sterkste daling van de wereldwijde vraag, aangezien de Covid-19-pandemie de wereldeconomie teistert. 

Die aankondiging kwam er nadat de OPEC-landen en Rusland vorige week overeenkwamen om hun collectieve productie met 9,7 miljoen vaten per dag te verminderen, in een onsuccesvolle poging om de prijs te doen stijgen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20