Donald Trump kondigt noodplan voor oliesector aan

De Amerikaanse president Donald Trump zweert via Twitter dat hij de oliesector nooit in de steek zal laten. Terwijl hij een noodplan aankondigt, zegt Saoedi-Arabië paraat te staan om verdere maatregelen te nemen.

Nu de noteringen voor een vat Amerikaanse olie opnieuw met het nulpunt flirten, voelt de Amerikaanse president Donald Trump de nood om een nieuwe tweet de wereld in te sturen. ‘We laten de grootse Amerikaanse olie- en gasindustrie nooit in de steek’, schrijft hij. ‘Ik heb de minister van Energie en de minister van Financiën gevraagd een plan uit te werken dat middelen vrijmaakt, zodat deze belangrijke bedrijven en jobs tot ver in de toekomst verzekerd zijn.’

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1252591306028785667

Intussen laat Saoedi-Arabië weten dat het land maatregelen wil nemen om de stabiliteit van de oliemarkt te garanderen. Het land is ’ten volle geëngageerd om samen met Rusland de komende twee jaar de productie in te krimpen’, meldt de regering in een mededeling.

Bel20 glijdt uit

Eerder deze maand kwamen het oliekartel OPEC, Rusland en de andere olieproducerende landen overeen de productie met bijna 10 miljoen vaten per dag te verlagen om zo de prijzen op te krikken. Maar dat heeft nog slechts weinig effect gehad.

Feit is nog altijd dat de historisch lage prijs het gevolg is van een ineengestorte vraag, een hoog aanbod en overvolle opslagplaatsen. Dat zorgt voor de nodige ongerustheid bij beleggers. De capriolen van de olieprijzen sleurden dinsdag de beurzen mee de dieperik in. In Brussel verloor de Bel20-index daarbij 3,76 procent.

Dit staat er te gebeuren nu de olieprijs onder nul is gedoken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20