Trump roept op tot ‘bevrijding’ van 3 ‘belegerde’ Amerikaanse staten

De Amerikaanse president Trump roept in 3 tweets op tot de ‘bevrijding’ van de staten Minnesota, Michigan en Virginia. Het gaat om 3 staten die een Democratische gouverneur hebben.

Trump roept dus op tot een opstand tegen de lokale gouverneurs, wiens staten volgens hem ‘belegerd’ worden. Vermits in geen van deze 3 staten verkiezingen op til zijn, kan het woord ‘bevrijding’ moeilijk als een metafoor voor een stembusoverwinning worden geïnterpreteerd.

Niet toevallig gaat het om staten waar de voorbije dagen kleine, maar fel gemediatiseerde protesten zijn georganiseerd tegen de ‘stay-at-home’-orders, die de impact van het coronavirus willen beperken.

Een paar duizend demonstranten verzamelden woensdag in Detroit (Michigan) om te protesteren tegen de verstrengde lockdownmaatregelen die werden aangekondigd door de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer. Zij verbood burenbezoek en verplaatsingen naar buitenverblijven. De staat telt meer dan 29.000 bevestigde gevallen, waarvan er meer dan 2.000 zijn overleden.

‘Quarantaine is wanneer je de bewegingsvrijheid van zieke mensen beperkt. Tirannie is wanneer je de bewegingsvrijheid van gezonde mensen beperkt’, zei organisator Meshawn Maddock op Fox News.  Iedereen weet wat ‘social distancing’ is. We hebben geen kindermeisje nodig om ons te vertellen hoe voorzichtig we moeten zijn.’

Het Tweede Amendement

Ook nu lijken Trumps tweets geïnspireerd op de berichtgeving van Fox News. Die zender besteedde eerder op de dag aandacht aan de betogers, waarvan er vele gewapend zijn.

Vandaar de verwijzing naar het Tweede Amendement van de Grondwet. Niet onbelangrijk daarbij zijn wetsvoorstellen die vrijdag in de staat Virgina zijn ingediend en waarbij de verkoop van wapens zou worden verstrengd.

Met zijn tweets wil Trump naar alle waarschijnlijkheid de heropening van de lokale economie in de voormelde staten forceren. Vraag is waarom hij daarbij de term ‘Bevrijd’, eerder dan ‘Heropen’ gebruikt.

Dat zoiets ook gebeurt op een moment waarop de gouverneurs proberen de pandemie onder controle te krijgen en in de VS in totaal al meer dan 35.000 mensen aan het virus zijn overleden, zal de politieke gemoederen in het land eens te meer doen oplaaien. De publieke opinie schaart zich wel degelijk aan de kant van de gouverneurs. Volgens een peiling van Pew Research vreest 66 procent van de Amerikanen dat de beperkingen te snel zullen worden versoepeld, terwijl 73 procent denkt dat het ergste nog moet komen.

Meer