Trump roept Apple op het matje: ‘weigert de telefoons van moordenaars te ontgrendelen’

President Donald Trump heeft in een schreeuwerige tweet Apple onder zijn voeten gegeven. Het technologiebedrijf zou weigeren de FBI bij te staan in het onderzoek naar de schietpartij in de marinebasis van Pensacola in Florida op 7 december.

‘We helpen Apple voortdurend op vlak van handel en andere kwesties, en toch weigeren ze de telefoons van moordenaars, drugsdealers en andere criminelen te ontgrendelen. Ze moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en ons fantastische land helpen, NU!’ Zo stuurt Trump de wereld in via Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1217228960964038658?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1217228960964038658&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.theverge.com%2F2020%2F1%2F14%2F21066270%2Ftrump-accuses-apple-refuse-unlock-iphone-barr-pensacola-base-attack-tweet

De boze tweet heeft te maken met de schietpartij in de marinebasis van Pensacola waarbij drie mensen om het leven kwamen. Volgens NBC News heeft de FBI, de federale politie van de VS, aan Apple gevraagd om de gsm van de dader te ontgrendelen. Apple reageert in een statement dat ze al een maand geleden alle beschikbare data hebben afgestaan aan de agenten van de FBI. ‘We zullen hen blijven bijstaan’, klinkt het nog.

Schietpartij van San Bernardino

Hoewel Apple al regelmatig data uit de iCloud geplukt heeft om aan de politie te overhandigen, liggen verzoeken voor die op de harde schijf van hun toestellen moeilijker. De iPhones zomaar ontgrendelen gaat namelijk in tegen de fundamentele logica van het beveiligingssysteem van Apple.

Zo kwam het in 2015 tot een maandenlange juridische strijd tussen Apple en de FBI. Een déjà-vu van de huidige situatie: na de schietpartij in San Bernardino eiste de FBI dat het technologiebedrijf de iPhone van dader Syed Farook ontgrendelde. In 2016 lieten de agenten abrupt hun klacht vallen omdat ze erin geslaagd waren – met de hulp van een derde – om de gsm te kraken. Uiteindelijk stond er geen nuttige informatie op.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20