De laatste keer dat Trump onder ede getuigde werd hij op 30 leugens betrapt

De Amerikaanse president Donald Trump zei vorige week tegenover journalisten bereid te zijn om te praten met speciaal aanklager Robert Mueller.  Dat is de man die onderzoekt of team Trump op profiteerde van de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016 en of Trumps campagne met de Russen samenwerkte. 

Trump zei bereid te zijn onder ede verklaringen af te leggen. “Ik kijk ernaar uit, eerlijk gezegd, want er is geen complot, geen samenzwering. Dat is het hele verhaal.”

Trumps verklaring heeft bij zijn advocaten het angstzweet doen uitbreken. Verschillende mensen in de entourage van de president vrezen namelijk dat hij zichzelf aan de galg zal praten.

De mentale staat van Donald Trump

Hij heeft geen boodschap aan de realiteit“?, aldus een bron in het Witte Huis. “Hij creëert zijn eigen realiteit en gelooft die.”?

Maggie Haberman, een journaliste van de New York Times, die als een préféré van de president wordt beschouwd (hij respecteert haar omdat ze hem ‘hard, maar fair’ behandelt) en de voorbije jaren een opgemerkte professionele relatie met hem opbouwde omschrijft de mentale staat van Donald Trump als volgt:

“Ik denk dat hij over een opmerkelijke overtuiging beschikt in zijn eigen kunnen. Die maakt dat hij denkt zijn gedachten om te kunnen zetten in realiteit. En ik denk dat hij de realiteit als iets subjectiefs beschouwt. Dus de mensen die vinden dat ‘hij de zaken niet begrijpt’, of ‘dat hij niet mee is’ of ‘dat hij niet realistisch is’, of die wat dan ook denken”¦ Wel ik denk dat hij over de onwaarschijnlijke capaciteit beschikt om altijd te trachten de wereld te buigen naar zijn wil.”?

30 leugens

Er is ook een precedent. Journalist Tim O’Brien kreeg in 2006 door Trump een claim aangesmeerd voor laster en eerroof. O’Brien had een biografie (“TrumpNation“) over de New Yorkse vastgoedmagnaat geschreven en volgens Trump werden zijn zakenimperium en zijn persoonlijk fortuin daarin zwaar onderschat. Trump verloor het proces, maar O’Briens advocaten slaagden er in Trump onder ede te verhoren.

“Ik heb Trump onder ede zien getuigen en is geen mooi zicht”?, schrijft O’Brien. “De man is totaal onvoorbereid en is te zeker van zijn stuk”. Dan komt het:

“Trump moest uiteindelijk 30 keer toegeven dat hij jarenlang had gelogen over allerlei zaken: hoe groot een van zijn projecten in Manhattan was, de prijs van het lidmaatschap in een van zijn golfclubs, de grootte van zijn bedrijf, zijn fortuin, hoe veel hij betaald werd om ergens te gaan speechen, hoeveel  flats hij verkocht had, zijn schulden, dat hij geld van zijn familie had moeten lenen om het faillissement te vermijden. […] Hij loog onder ede ook over zakentransacties die hij had gedaan met criminelen.”?

Trumps advocaten voelen zich dus erg ongemakkelijk bij het idee van een gesprek tussen Trump en Mueller. Een van zijn advocaten verklaarde vorige week op CNN dan ook dat niet Trump, maar hij zal beslissen of de president met de speciaal-aanklager zal spreken.

Voor zo ver een man die zijn eigen realiteit creëert rekening wenst te houden met de mensen die zijn ingehuurd om zijn presidentschap te beschermen. Trump houdt zelden rekening met het advies van derden. De kans dat hij daar nu wel mee gaat beginnen is eerder klein.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20