Trump International Hotel in Washington dichtbij verkoop

Voormalig president Trump is in vergevorderde gesprekken om de rechten op zijn Trump International Hotel in Washington, D.C. te verkopen. Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde Amerikaanse nieuwssite Axios.

Waarom is dit belangrijk?

Het hotel vormde het centrale punt van Trumps presidentschap. De ex-president zelf bracht er veel tijd door, terwijl aanhangers en lobbyisten het hotel bevolkten met als doel hun ambities kracht bij te zetten. Eens verkozen tot president kwam Trump in opspraak omdat hij - in tegenstelling tot eerdere presidenten zijn commerciële activiteiten gewoon bleef verderzetten.  De president werd zo de facto huurder én verhuurder van het Trump International Hotel, maar de overeenkomst werd door de overheidsinstantie GSA gewoon gehandhaafd.

Volgens Axios zou Trump de huurrechten op het Trump International Hotel verkopen aan een vastgoedontwikkelaar. Die zou dan op zijn beurt met hoteluitbaters onderhandelen die het pand zouden beheren. Het hotel zou ook een nieuwe naam krijgen.

Details over de voorwaarden van de deal zijn niet bekend. Vertegenwoordigers van Trump voeren gesprekken met grote hotelketens en investeerders.

Het Trump International Hotel in Washington staat al langere tijd te koop. Maar niemand lijkt bereid de vraagprijs van 500 miljoen dollar te betalen. De Trump Organization beweert een bod van ‘meer dan 350 miljoen dollar’ te hebben ontvangen. Brian Friedman, een investeerder in onroerend goed in D.C., spreekt dat tegen. Volgens hem liggen de biedingen een pak lager.

Het hotel is gehuisvest in een 122 jaar-oud gebouw van de Amerikaanse Post. Drie jaar voor Trumps verkiezing sloot de overheidsdienst General Services Administration (GSA) een huurovereenkomst van 60 jaar met de Trump Organization. Als deel van de overeenkomst zou 200 miljoen dollar aan particulier geld worden geïnvesteerd in de renovatie van het gebouw. Op die manier zou het gebouw worden omgevormd tot een luxehotel. De Trump Organization betaalt 250.000 dollar per maand aan basishuur.

Trump Organization ontsnapte niet aan covidcrisis

Net als de meeste horeca-uitbaters is ook de Trump Organization zwaar getroffen door de covidcrisis. Vorige week raakte bekend dat Trump Tower aan Fifth Avenue in New York City, een kwart van zijn huurders is kwijtgespeeld. Anderen zijn gewoon gestopt met huur te betalen. Volgens de Washington Post betaalde Trumps eigen PAC (Political Action Committee) in de eerste zes maanden van 2021 wel 62 miljoen dollar aan huur. Dat voor een ruimte die niet eens wordt gebruikt. PACs zijn lobbygroepen die zich bezighouden met het beïnvloeden van verkiezingen, wetgeving en andere politieke zaken. Het zijn ook machines die geld inzamelen voor kandidaten.

De structuur van Trumps PAC is zo opgezet dat de voormalige president over een grote hoeveelheid vrijheid beschikt om geld in te zamelen en naar eigen goeddunken te spenderen. Het geld wordt nu dus ook ingezet om in moeilijkheden verkerende eigendommen van de Trump Organization te financieren.

Toen Trump in januari het Witte Huis verliet, meldde diezelfde Washington Post dat het hotel in D.C. een lening van 170 miljoen dollar had uitstaan en de inkomsten met meer dan 60 procent waren gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar.

De verhuur van het hotel is in handen van makelaarskantoor Newmark Group. De oorspronkelijke makelaar Jones Lang LaSalle trok zich als gevolg van de rellen op het Capitool terug.

(bzg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20