Trump erkent voor het eerst Biden-regering

De uittredende Amerikaanse president Donald Trump heeft voor het eerst publiekelijk toegegeven dat Joe Biden het van hem overneemt op 20 januari. Zonder zijn naam te noemen weliswaar.

De eerste tweet van Trump na zijn 12-uursban door Twitter was meteen een binnenkomer. Hij postte een video van drie minuten lang waarin hij de natie aanmaant tot kalmte en nogmaals zegt dat hij een ‘ordelijke overgang’ wil.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1347334804052844550

Maar één zinnetje viel op. ‘Op 20 januari wordt er een nieuwe regering ingezworen’, begint hij de video. Daarmee geeft hij niet per se zijn verlies toe, iets waar hij het de afgelopen maanden nogal moeilijk mee had, maar hij erkent wel dat de uitslag is wat hij is en dat hij zal moeten vertrekken. De naam Joe Biden krijgt hij echter niet over de lippen.

‘Nu moeten de gemoederen bedaren en moet de kalmte terugkeren’, klinkt het. ‘Mijn focus ligt nu op een makkelijke, ordelijke en naadloze wissel van de macht. Wie deelnam aan de gewelddaden vertegenwoordigt ons land niet en wie de wet brak, zal daarvoor betalen.’

Volksopstand

Een dag eerder was het Capitool, het Amerikaanse parlement, het toneel van een volksopstand. Trump-supporters bestormden het gebouw waar op dat moment de overwinning van president-elect Biden bevestigd werd. De sfeer werd op een bepaald moment zo grimmig dat de aanwezige politici, waaronder vicepresident Mike Pence, moesten afgevoerd worden toen de manifestanten de Senaat bereikten.

Enkele uren later gingen de relschoppers echter weer naar huis en kon het debat voortgezet worden. Om 10 uur ’s ochtends onze tijd werd bevestigd dat Joe Biden de 46ste president van de VS wordt op 20 januari.

Ontslagen

Ondertussen stapten de eerste ministers uit de Trump-regering op nadat hier en daar de roep klonk om hem af te zetten op basis van het 25ste amendement. Minister van Transport Elaine Chao was de eerste om er de brui aan te geven, later gaf ook minister van Onderwijs Betsy DeVos haar ontslag.

Donderdagochtend raakte ook bekend dat de politieman die de protesteerders alleen heeft proberen tegenhouden in het Capitool overleden is aan zijn verwondingen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20