Trump en Fox News: ‘Democraten willen politieke munt slaan uit coronacrisis’

De Amerikaanse president Donald Trump en een aantal conservatieve media maken van de coronacrisis gebruik om samenzweringstheorieën te verspreiden en linkse media te ridiculiseren.

De voorbije dagen hebben Fox News en ook de bekende conservatieve radiopresentator Rush Limbaugh de progressieve media er herhaaldelijk van beschuldigd de covid-19-crisis aan te grijpen om paniek te zaaien en de herverkiezing van Trump in gevaar te brengen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1233235705243013122

Op Fox News opende opiniemaker Sean Hannity, die dagelijks 4 tot 5 miljoen kijkers verwelkomt, zijn avondshow als volgt:

‘Ik kan u melden dat de hemel absoluut instort, dat we reddeloos verloren zijn en dat het einde der tijden nabij is. Of, dat is tenminste wat de mediamaffia en de Democratische extreem radicale socialistische partij ons willen doen geloven.’

Later in het programma interviewde Hannity vicepresident Mike Pence. In dat interview herhaalde hij dat ‘de Democraten trachten politieke munt uit de situatie te slaan’.

‘Krachtdadig optreden van Trump’

Trump zelf acht de kans klein dat covid-19 in de VS uitgroeit tot een epidemie. Dat ondanks waarschuwingen van het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dat het wel zover komt. Trump begrijpt dat een eventuele uitbraak politiek fatale gevolgen kan hebben, maar weet ook dat hij verder weinig aan de situatie kan veranderen. Voorlopig lijkt de situatie in de VS nog goed onder controle, met een zestigtal besmettingen in het ganse land.

Verrassend daarbij is de benoeming van vicepresident Mike Pence tot coördinator van de respons op de coronacrisis. Vooral omdat die laatste een sleutelfiguur is in de herverkiezingscampagne van de president. Pence zei dat het risico op een verdere verspreiding van het virus beperkt is ‘omdat de president zo krachtdadig heeft opgetreden‘.

De slachtpartij die nu al de ganse week de beurzen treft is slecht nieuws voor de president, die het succes van zijn beleid graag afmeet aan de stand van de Dow Jones. Trumps uitspraken over het virus zijn dan ook veel positiever dan wat medische experts vertellen. De paniek rond covid-19 kan voor hem niet snel genoeg voorbij zijn, zodat de financiële markten op het elan van de voorbije maanden kunnen doorgaan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20