Key takeaways
- De Amerikaanse president Donald Trump wil een definitieve oplossing voor het conflict tussen Israël en Iran.
- Trump sprak tijdens de G7 over de mogelijkheid om hoge Amerikaanse functionarissen naar Iran te sturen.
- De Amerikaanse regering blijft streven naar een nucleaire overeenkomst met Iran.
Terwijl de spanningen in het Midden-Oosten escaleren, heeft de Amerikaanse president Donald Trump zijn wens geuit voor een definitieve oplossing van het conflict tussen Israël en Iran. Tijdens de vijfde dag van luchtbombardementen, sprak Trump over de mogelijkheid om hoge Amerikaanse functionarissen, zoals de gezant voor het Midden-Oosten Steve Witkoff of vicepresident JD Vance, naar Iran te sturen om met Iraanse vertegenwoordigers in gesprek te gaan.
Trump verliet de G7-top voortijdig, vanwege de urgentie van de situatie. Hoewel hij de betrokkenheid van de VS bij de eerste Israëlische aanvallen niet heeft bevestigd, houdt het Witte Huis vol dat de Amerikaanse troepen in een defensieve houding blijven.
Nucleaire overeenkomst
Terwijl hij verslaggevers toesprak aan boord van Air Force One op weg terug naar Washington, bevestigde Trump zijn voornemen om dinsdagochtend vroeg een vergadering in de Situation Room te beleggen met zijn Nationale Veiligheidsraad. Hij benadrukte ook dat hij geen vredesbesprekingen met Iran is begonnen en herhaalde zijn standpunt dat Iran geen kernwapens mag krijgen. Dat bevestigde het Witte Huis ook nog eens in een statement.
Ondanks het voortdurende conflict blijft de Amerikaanse regering streven naar een nucleair akkoord met Iran. Wereldleiders op de G7-top riepen op tot de-escalatie, benadrukten de destabiliserende rol van Iran en pleitten voor het recht op zelfverdediging van Israël.
Druk van de VS op Iran
Trump heeft consequent volgehouden dat het conflict snel beëindigd zou kunnen worden als Iran zou instemmen met strenge beperkingen op zijn nucleaire programma. Hij herhaalde dat hij fel gekant is tegen het bezit van kernwapens door Iran en drong aan op een onmiddellijke evacuatie van Teheran.
Bij zijn terugkeer in de Verenigde Staten benadrukte Trump zijn streven naar een “echt einde” van het conflict, niet slechts een staakt-het-vuren. Hij uitte zijn wens voor een volledige stopzetting van de Iraanse nucleaire ambities.
Reactie en gevolgen
Als antwoord lanceerden de Iraanse Revolutionaire Garde een nieuwe golf raketten richting Israël, terwijl een hooggeplaatste Iraanse commandant dreigende drone-aanvallen aankondigde. Er werden explosies en zwaar luchtafweervuur gemeld in Teheran en Natanz, de thuisbasis van belangrijke nucleaire installaties. Iraanse functionarissen meldden 224 slachtoffers, voornamelijk burgers, terwijl Israël 24 burgerdoden bevestigde.
De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Abbas Araghchi drong er bij president Trump op aan om oprechte toewijding aan de diplomatie te tonen door de Israëlische agressie een halt toe te roepen. Hij benadrukte dat Iran zou blijven reageren tenzij alle militaire acties tegen hen zouden ophouden.
Internationale reacties en economische gevolgen
Iran blijft ontkennen dat het kernwapens wil en beweert dat het als ondertekenaar van het Non-Proliferatieverdrag recht heeft op nucleaire technologie voor vreedzame doeleinden. Omgekeerd wordt algemeen aangenomen dat Israël, dat geen partij is bij het NPV, kernwapens bezit, maar dit bevestigt noch ontkent.