Trump bekritiseert Brits energiebeleid terwijl Apache zich terugtrekt uit Noordzee


Key takeaways

  • Trump bekritiseerde het energiebeleid van het Verenigd Koninkrijk op Truth Social en noemde een belangrijke fout in het verhogen van de belastingen op energiebedrijven.
  • Apache, een Amerikaanse olieproducent, kondigde aan zich tegen 2029 terug te trekken uit de Noordzee vanwege de toegenomen windfall tax en de kosten voor naleving van de regelgeving.
  • De beslissing weerspiegelt een bredere trend onder olie- en gasbedrijven die reageren op het beleid van de Britse regering, waaronder drie andere bedrijven die de productie van het Buchan-olieveld uitstellen.

Donald Trump bekritiseerde het Britse energiebeleid op zijn social media platform Truth Social. Hij stelde dat het land een grote fout maakt door de belastingen op energiebedrijven te verhogen en windenergie te promoten. De opmerkingen van Trump volgden op nieuwsberichten over Apache, een Amerikaanse olieproducent, die aankondigde zich tegen 2029 terug te trekken uit de Noordzee.

Apache noemde de verhoogde windfall tax van de Britse regering op producenten van fossiele brandstoffen als een factor die bijdroeg aan hun beslissing. De CEO van het bedrijf legde uit dat de combinatie van kosten voor naleving van de regelgeving en de financiële last van de windfall tax verdere koolwaterstofproductie na 2029 financieel onhaalbaar maakte. Hij benadrukte de aanzienlijke investeringen die nodig zijn om aan de wettelijke normen te voldoen.

Reacties van de overheid en de industrie

Trump, bekend om zijn campagneslogan “drill, baby, drill”, beloofde de olie- en gasproductie tijdens zijn presidentschap te verhogen. De Britse regering, onder kanselier Rachel Reeves, verhoogde de windfall tax op energieproducenten naar 38 procent in haar begrotingsaankondiging van oktober. Deze verhoging ten opzichte van het vorige tarief van 25 procent, dat in 2022 werd ingevoerd door Rishi Sunak, was bedoeld om huishoudens te ondersteunen die worstelen met hoge energiekosten te midden van een crisis in de kosten van levensonderhoud.

De beslissing van Apache om zich terug te trekken uit de Noordzee weerspiegelt een bredere trend onder olie- en gasbedrijven die reageren op het beleid van de Britse regering. Nog voor de recente regeringswisseling kondigden drie andere bedrijven – Jersey Oil and Gas, Serica Energy en Neo Energy – aan dat ze het opstarten van de productie in het Buchan-olieveld voor de kust van Aberdeen een jaar zouden uitstellen vanwege druk van de regelgeving en financiële overwegingen.

Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.