Trump-adviseur Steve Bannon veroordeeld voor minachting Congres

De voormalig adviseur van oud-president Donald Trump, Steve Bannon, is op vrijdag veroordeeld voor zijn weigering om te getuigen voor de commissie die is aangesteld om de bestorming van het Capitool vorig jaar te onderzoeken.

De jury van de federale rechtbank in Washington had op vrijdag iets minder dan drie uur nodig om Bannon schuldig te verklaren voor minachting van het Congres. Zo weigerde de bondgenoot van voormalig president Donald Trump te verschijnen voor een depositie in verband met de bestorming van het Capitool vorig jaar en wilde hij geen documenten afgeven die verband houden hebben met de feiten destijds.

Na de bekendmaking verkondigde Bannon om in beroep te gaan tegen de veroordeling en verklaarde dat hij de “strijd had verloren, maar niet de oorlog”. Op 21 oktober moet hij opnieuw voor de rechtbank verschijnen, waar een rechter zijn strafmaat zal bepalen. Hij kan tot twee jaar gevangenisstraf krijgen.

Het is hiermee de eerste veroordeling voor iemand uit de binnenste kring van voormalig president Donald Trump, in verband met de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Openbaar aanklager Matthew Graves zei in een verklaring dat Bannon de “verplichting had om te getuigen en de benodigde documenten te verstrekken en dat zijn weigering daartoe opzettelijk was”.

Leugens onthullen

Tegenover Fox News waarschuwde Bannon in een reactie op zijn veroordeling dat de Republikeinen hun eigen commissie zullen oprichten als ze weer aan de macht komen. “We moeten een echte ‘6 januari-commissie’ hebben, om zo de leugens te onthullen die via de nationale televisie verspreid worden door de Democraten”, zei Bannon. 

Bannon kreeg voor het eerst nationale bekendheid door het leiden van Breitbart News, de conservatieve website die in het begin van 2010 een belangrijke nieuwsbron werd. Hij was daarnaast lange tijd een pleitbezorger van Trump, sloot zich in 2016 aan bij zijn presidentscampagne en werd vervolgens de hoofdstrateeg van de president in het Witte Huis. Zeven maanden later zou hij weer vertrekken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20