Steve Bannon moet nu ook weg bij Breitbart

Steve Bannon, de voormalig strategische adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, stapt op bij Breitbart. Dat is een ultra-rechtse website die vooral Bannons gedachtengoed moest verspreiden

De controversiële Bannon – door het persagentschap Bloomberg ooit ‘de gevaarlijkste politieke activist van het land‘ genoemd – tekende zijn eigen vonnis toen hij in het boek ‘Fire and Fury’ van auteur Michael Wolff Donald Trump zelf en zijn familieleden op de korrel nam. Zo beschuldigde hij Trumps zoon Don Jr. van verraad. Ook Jared Kushner, de schoonzoon van Trump, zou zich volgens Bannon bezig houden met het witwassen van grote kapitalen.

Rebekah Mercer, de belangrijkste geldschieter van Breitbart, trok daarop haar financiële steun aan de ultra-rechtse website in.

Ook de president had onmiddellijk op de voor zijn familie belasterende uitlatingen gereageerd en zich van zijn voormalige vertrouweling gedistantieerd:

“Steve heeft niets met mij te maken, noch met het presidentschap. Toen hij ontslagen werd verloor hij niet enkel zijn job, maar ook zijn verstand. [“¦]  Steve vertegenwoordigt niet mijn basis ““ het gaat het hem enkel en alleen om zichzelf.”

Alabama

Bannon had vorige maand al een flater van formaat geslagen door tegen wil en dank in de staat Alabama de van seksueel wangedrag verdachte Republikein Roy Moore te blijven steunen in de race voor een van beide senaatszetels. Maar de Republikeinen verloren bij die tussentijdse verkiezingen uiteindelijk de zetel die ruim 30 jaar in hun bezit was geweest.

‘A good guy’

Trump had Bannon nadat die in augustus het Witte Huis had verlaten nochtans regelmatig ‘a good guy’ genoemd. Hij speelde dan ook een belangrijke rol in de verkiezing van Donald Trump, iets wat door de president zelf wordt ontkend.

Maar de president heeft de voorbije dagen een ongemeen hevig offensief tegen Bannon gevoerd en iedereen in zijn entourage verplicht te kiezen tussen Bannon of hemzelf. Trump maakt op die manier dus een [voorlopig] einde aan het tijdperk Bannon.

‘Een wraakzuchtige, smerige figuur’

Dat het uiteindelijk tot een open oorlog kwam tussen beide mag niet echt verwonderen. Lang vooraleer Bannon campagneleider en Trump president werd, had Ben Shapiro ““ die werkte bij Breitbart ““ dit scenario al voorspeld. Shapiro omschreef zijn baas toen als

“een wraakzuchtige, smerige figuur’, die iedereen zal vernietigen die zijn oneindige ambities in de weg staat en daarbij iedereen zal gebruiken die groter is dan hij zelf ““ Donald Trump bijvoorbeeld ““  om zijn doel te bereiken. Bannon weet dat men in Game of Thrones wint of sterft. En hij heeft zeker geen plannen om te sterven. Hij zal iedereen liquideren voor hij aan de beurt is.”

Enkel gokte Shapiro op het verkeerde paard.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20