Trucks en SUV’s stuwen resultaten van General Motors

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar betere resultaten geboekt dan vooraf was verwacht. Die positieve resultaten, in belangrijke mate te danken aan de sterke vraag naar trucks en SUV-modellen in Noord-Amerika, zorgen ervoor dat het bedrijf opnieuw de uitkering van een dividend in het vooruitzicht kan stellen.

General Motors boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet van 35,48 miljard dollar, tegenover 35,47 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,4 miljard dollar naar 4,1 miljard dollar.

Reserves

De vraag naar auto’s viel daarbij in volumes wel terug, maar dat kon worden gecompenseerd door een hogere gemiddelde verkoopprijs. Daardoor konden de inkomsten het niveau van het derde kwartaal vorig jaar zelfs licht overschrijden. John Stapleton, financieel directeur van General Motors, merkte daarbij op dat vooral de verkoop in de Verenigde Staten en China zich sneller heeft hersteld dan velen hadden verwacht.

De cijfers bieden volgens Mary Barra, topvrouw van General Motors, opnieuw uitzicht op de uitkering van een dividend. In april dit jaar besliste de autobouwer om zijn dividend te schrappen. Dat moest het bedrijf, samen met een aantal bijkomende kredieten, toelaten om tijdens de coronacrisis voldoende financiële reserves te houden.

Inmiddels kon General Motors het kredietvolume alweer met meer dan 9 miljard dollar verminderen. Tegen het einde van dit jaar zou ook het laatste saldo moeten kunnen worden vereffend. Indien het huidige herstel zich doorzet, zal General Motors volgens Barra mogelijk midden volgend jaar opnieuw een dividend kunnen uitbetalen. ‘Wij weten dat dit voor onze aandeelhouders een grote prioriteit is,’ benadrukte Barra.

Canada

De topvrouw van General Motors voegde eraan toe dat het bedrijf daarnaast ook voldoende financiële reserves ter beschikking heeft voor investeringen in zijn fabrieken en nieuwe producten.

Een belangrijk deel van die investeringen zal worden gereserveerd voor de verdere uitbouw van de elektrische vloot van het concern. Daarnaast zijn ook nog investeringen in traditionele technologieën voorzien. 

General Motors kondigde aan 1 miljard dollar te zullen investeren in zijn fabriek in de Canadese stad Oshawa, waar over anderhalf jaar de productie van pick-uptrucks zou moeten starten.

Dat is het gevolg van een overeenkomst die met de Canadese vakbonden werd gesloten. Twee jaar geleden had General Motors nog aangekondigd die fabriek, samen met vier vestigingen in de Verenigde Staten, te sluiten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20