Het trolley-probleem: wie mag leven en wie gaat dood?

Een van de problemen die nog moeten worden opgelost vooraleer zelfrijdende wagens straks de weg op kunnen gaan, is het zogenaamde ’trolley probleem”. Dat is het debat over wie moet sterven en wie mag leven, wanneer een zelfrijdende wagen op de weg tot zulke beslissing zou worden gedwongen.

In dit voorbeeld moet de wagen links kiezen tussen 4 inzittenden te redden door op een groep voetgangers in te rijden. In het plaatje rechts kan hij de voetgangers redden door op een muur in te rijden. Maar dan riskeert hij wel het leven van zijn medepassagiers.

[media-credit name=”© MIT” align=”aligncenter” width=”723″][/media-credit] Onderzoekers aan 2 bekende universiteiten (Carnegie Mellon en het MIT) stellen na grondig onderzoek een model voor waarbij gebruik wordt gemaakt van artificiële intelligentie en van crowdsourcing om ethische beslissingen in zelfrijdende wagens te automatiseren.

Democratie kan helpen

De onderzoekers denken dat democratie kan helpen. Ze ontwikkelden een gegevensbank waarin 1,3 miljoen mensen hun mening moesten geven over 13 mogelijkheden bij potentieel dodelijke ongevallenscenario’s.

Dankzij de artificiële intelligentie is nu een systeem ontwikkeld  waarbij telkens een ’trolley-probleem” zich voordoet de computer ogenblikkelijk het vaakst voorkomende antwoord kiest dat door de 1,3 miljoen mensen werd opgegeven. Uiteraard zal het systeem verder worden verrijkt met nieuwe vragen en bijkomende antwoorden.

Volgens de onderzoekers is het systeem nog niet klaar, maar is er sprake van een concept dat artificiële intelligentie en democratie op een ethische manier combineert.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20