Transparant hout dat ‘lichter en sterker is dan glas’ kan binnenkort uw energiefactuur goedkoper maken

Is doorschijnend hout de sleutel tot groenere en meer energie-efficiënte gebouwen? Een team Amerikaanse wetenschappers denkt van wel. 

Onderzoekers aan de universiteit van Maryland hebben een baanbrekende methode ontwikkeld om voorgoed komaf te maken met glazen ramen. Ze zijn er in geslaagd om doorzichtig hout te maken door het materiaal met waterstofperoxide te bestrijken en vervolgens onder een UV-lamp te leggen om natuurlijk zonlicht te simuleren. Daarna wordt het hout gedompeld in ethanol en worden de poriën met doorzichtige epoxy gevuld. 

Het resultaat? Een materiaal dat zowel lichter als sterker is dan conventioneel glas. Het biedt bovendien een veel betere isolatie. Transparant hout is dus niet alleen vriendelijk voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee.

Milieuvriendelijk alternatief

De studie, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science Advances, suggereert ook dat de methode geschikt is voor de productie op grote schaal in energie-efficiënte gebouwen. Het hout heeft namelijk een klimaatregelend effect waarmee het een streepje voor heeft op glas en plastic, dat de warmte veel minder goed vasthoudt.

Doorzichtig hout wordt al enkele jaren gezien als een belangrijk milieuvriendelijk alternatief voor plastic of glas in de bouw- en meubelsector. Maar in eerdere pogingen om hout doorzichtig te maken werden vaak agressieve chemicaliën gebruikt die het materiaal aanzienlijk verzwakten. 

‘Sterker dan glas’

Dat is met de nieuwe methode ontwikkeld aan de universiteit van Maryland niet het geval. Integendeel. Het hout is nu sterker. Het eindproduct is een stuk hout dat meer dan 90 procent van het licht doorlaat en meer dan 50 keer sterker is dan doorzichtig hout uit eerdere pogingen. 

‘Het transparante hout is lichter en sterker dan glas’, zegt professor Liangbing Hu van het Maryland Energy Innovation Institute en die het onderzoek leidde. ‘Het zou gebruikt kunnen worden voor zelfdragende ramen en daken. Het kan potentieel worden gebruikt om een doorzichtig huis te maken.’

Lees ook:

Meer