Tracking van coronabesmettingen blijft ondermaats verlopen

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft nieuwe cijfers vrijgegeven over hoe de tracking and tracing loopt. De sp.a-studiedienst deed daar een analyse op, en die oogt allerminst positief: het systeem verloopt weer slechter dan eind juli.

Besmette personen worden iets sneller opgespoord, dat is het enige goede nieuws. Maar tegelijk bereikt men weer minder besmette personen: het aantal is gedaald van 94 procent naar 88 procent.

Slechts 62 procent van de besmette personen geeft contacten door. Nog minder dan de al beschamende 65 procent in de eerdere rapportering.

Daling contacten

En nog erger: het aantal contacten dat iemand die besmet is doorgeeft, is ook gedaald van 4,57 naar 3,81. Dit kan natuurlijk een effect zijn van de nieuwe ‘bubbel van vijf’, maar blijft toch opvallend laag.

Opnieuw worden niet alle ‘mogelijke besmette contacten’ dan bereikt: slechts 89 procent van hen raakt gecontacteerd.

Conclusie: in de vorige rapportering was nog sprake van 58,2 procent van alle coronabesmettingen die succesvol getraced werden, nu zit dat cijfer maar op 48,7 procent. Niet bepaald om vrolijk van te worden: een maatschappij die rekent op mondmaskertjes om een pandemie te bedwingen, in plaats van deftig iedere besmette persoon op te sporen, lijkt niet in staat om de strijd tegen het virus echt te winnen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20