Total koopt zich in bij Indiase zonnereus

Total heeft 2,5 miljard veil voor 20 procent voor de Indiase energiereus Adani Green, ’s werelds grootste ontwikkelaar van zonne-energie. Het is de laatste in een reeks groene investeringen van de Franse oliegigant.

De oliereus koopt zich bovendien in op de snel groeiende Indiase energiemarkt. Sinds premier Narendra Modi aankondigde dat hij jaarlijks 450 gigawatt (GW) aan hernieuwbare energie wil produceren is de sector er aan het boomen.

Adani heeft 3 gigawatt aan hernieuwbare operationele capaciteit, nog eens 3 GW in aanbouw en 8,6 GW in ontwikkeling, wat neerkomt op 14,6 GW. Het bedrijf, dat beweert ’s werelds grootste ontwikkelaar van zonne-energie te zijn, mikt op een totaal van 25 GW in 2025, dat is meer dan de geïnstalleerde capaciteit voor elektriciteitsproductie in België (ongeveer 22 GW). In juni 2020 won het ’s werelds grootste aanbesteding voor zonne-energie, een veiling van 8 GW in India.

Total heeft de voorbije 12 maanden voor miljarden aan olie- en gasactiviteiten afgeschreven, en massaal geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Voor wind, zon en opslag heeft het bedrijf 16,8 gigawatt aan projecten aangekocht, dat is meer dan de maximale elektriciteitsvraag van ons land (zo’n 13 a 14 GW in het hartje winter). 

Ook andere Europese oliegiganten streven door de olieprijsval hun eigen doelstellingen voor hernieuwbare energie na. BP streeft naar 20 GW in 2025. Shell  heeft ook al voor miljarden aan nieuwe olie- en gasactiviteiten afgeschreven, maar nog geen concrete doelstellingen gezet voor hernieuwbare energieproductie.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20