Topman Brussels Airport: ‘Belgisch reisverbod is onhoudbaar’

Het algemene verbod op niet-essentiële reizen is moeilijk te rechtvaardigen en brengt de concurrentiepositie van Brussels Airport in het gedrang. Dat zegt luchthavenbaas Arnaud Feist.

Feist schetste in een webinar georganiseerd door de Nationale Bank de dramatische situatie van de Belgische en Europese luchtvaartsector. ‘Dit is geen schok waar je op zes maanden van herstelt. Pas ergens tussen 2024 en 2026 verwachten we weer op precrisisniveau te zitten’, verklaarde hij.

bron: Brussels Airport

Een van de steunmaatregelen waar Brussels Airport op korte termijn op hoopt, is een versoepeling van het reisverbod. Dat dossier komt op tafel op het Overlegcomité van komende vrijdag. De inzet: zullen sommige toeristische reizen mogelijk worden tijdens de komende paasvakantie?

De regering-De Croo besliste een maand geleden dat alle verplaatsingen voor recreatief-toeristische doeleinden van en naar België verboden zijn van 27 januari tot 1 maart 2021. Alleen essentiële reizen zijn toegelaten.

‘België neemt hiermee een stand-alone positie in binnen Europa’, zegt Feist. ‘De Europese Commissie adviseerde om niet-essentiële reizen te ontmoedigen, niet om ze helemaal te verbieden. Een aantal lidstaten hebben ook een reisverbod, maar dat is beperkt tot bepaalde nationaliteiten. Ze laten bijvoorbeeld de Britten niet toe omwille van de Britse coronavariant.’

‘Strengste van Europa’

‘Met zijn algemene reisverbod is de Belgische aanpak bij de strengste van Europa. Zo is er geen nuance voor niet-essentiële reizen naar regio’s waar het aantal coronabesmettingen meevalt, de groene of oranje landen.’

Volgens Feist is die strenge positie onhoudbaar. ‘De Belgische positie is heel moeilijk te justifiëren binnen Europa en naar de Belgische bevolking toe. België moet zich aligneren met de rest van Europa.’ Hij wijst er nog op dat ook de concurrentiepositie van Zaventem tegenover de luchthavens in de buurlanden in het gedrang komt door de Belgische soloslim.

Eerder stelden ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en partijgenoot en Eurocommissaris Didier Reynders vraagtekens achter de proportionaliteit van het algemene reisverbod.

Herlees: MR duwt alweer op versoepeling: viseert reisverbod, waarvan ze weten dat het weg moet

Meer